Pieter Bruegel de Oudere

De Nederlandse Spreekwoorden
Auteur: Gerdy Seegers | Uitgever: Bekking & Blitz uitg.

19,90

Flaptekst Pieter Bruegel. De Nederlandse spreekwoorden.

Het schilderij De Nederlandse Spreekwoorden van Pieter Bruegel de Oudere prikkelt als geen ander de fantasie en het voorstellingsvermogen van de kijker. Naast het plezier dat het kunstwerk als geheel schenkt, daagt het ons ook uit de boodschappen die het bevat te lezen, verklaren en begrijpen. Het is ongetwijfeld Bruegels bedoeling geweest dat de kijker die zelf moet ontdekken. Hij was een moralist en de verbondenheid met het gedachtegoed van de grote humanisten uit zijn tijd is duidelijk.
De onwetendheid en onvolmaaktheid van de mens heeft hem zeker tot het schilderen van de Nederlandse spreekwoorden geïnspireerd. Hij wilde zijn tijdgenoten de weg wijzen naar waar het in het leven om gaat. Omdat in de loop van de tijden het menselijk gedrag geen wezenlijke veranderingen heeft ondergaan, hebben de beelden van Bruegel, zelfs in onze tijd, nauwelijks iets van hun actualiteit verloren. Daardoor blijft er van het schilderij zon bijzondere bekoring uitgaan.
In deze uitgave worden zon 59 van Bruegels ruim 120 spreekwoorden afgebeeld. De keuze is niet alleen gebaseerd op de vraag of ze ook nu nog herkenbaar zijn en gebruikt worden. Er zijn ook, uitsluitend vanwege de fraai gekleurde en raak getypeerde figuren, details uit het schilderij opgenomen waarvan de betekenis ons weinig meer zegt. Een uitgave dus ter lering ende vermaak.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789061096306 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

De Nederlandse Spreekwoorden

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

96

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

06-10-2023

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Pieter Bruegel de Oudere” te beoordelen