Piet Oberman. De man en de mythe

Auteur: Hessel de Walle | Uitgever: Wijdemeer Louw Dijkstra

35,00

KP-leider Piet Oberman werd direct onder de rook van Dokkum geboren en bracht er het grootste deel van zijn leven door. Hij maakte deel uit van een welvarende familie van houthandelaren, dominees en bestuurders, met een sterk gereformeerde inslag.
Hij was zesendertig jaar oud toen hij als Fries KP-leider op 8 december 1944 zijn mannen voorging bij de geslaagde kraak van de Leeuwarder gevangenis. Ze wisten zonder bloedvergieten eenenvijftig mensen te bevrijden. Als deze actie achttien jaar later verfilmd wordt en veel publiek trekt, stijgt zijn ster naar grote hoogte. De mythe krijgt gestalte – en ontneemt het zicht op de man.
De man Oberman was een man met vele gezichten. Zo was hij een dwarsliggende jongeling, een avonturier, een eenling, een ‘fuifnummer’, populair bij vrouwen, een snelheidsduivel op de motor en in zijn Amerikaanse sleeën. Maar hij was ook een bezonnen verzetsleider, geslaagd ondernemer, zeezeiler, echtgenoot en vader van vier zoons. Al deze aspecten komen in de biografie uitgebreid aan de orde.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789492052872 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

368

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

22-11-2022

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

3 beoordelingen voor Piet Oberman. De man en de mythe

 1. 5 van 5

  Edwin

  Over het verzet in de Tweede Wereldoorlog is al veel geschreven. Toch is dit boek een belangrijke aanvulling op de bestaande geschiedschrijving. Natuurlijk wordt er uitgebreid stil gestaan bij de bekende overval op de gevangenis. Maar het boeiende is juist dat dit boek verder gaat. Obermans sleutelrol in het Friese verzet wordt uitgebreid beschreven. En al lezende krijg je ook een beeld van de bijzondere persoonlijkheid van de man. Interessant is bv. Obermans worsteling tussen leveren van generatorhout aan de bezetter (en zijn bedrijf in leven houden) en anderzijds een duidelijke afkeer van de bezetter. Verder goed geschreven en mooi uitgevoerd boek.

 2. 5 van 5

  Tim Buruma

  Gedegen biografie over de bekende Friese verzetsstrijder Piet Oberman. Voorheen nog onbekende informatie wordt in deze goed leesbare biografie geopenbaard. Zeker een aanrader!

 3. 5 van 5

  Wiebe Dooper

  Zeer de moeite waard. Hessel de Walle schrijft vlot en is een serieus onderzoeker.


Een beoordeling toevoegen