Patriotten, provo’s en rebellen

Utrechtse episoden van eigenzinnigheid
Auteur: Riccardo Alberelli | Uitgever: Parterre Uitgeverij

8,50

Zijn Utrechters saai en onderdanig? ‘Patriotten, provo’s en rebellen’ biedt verrassende informatie over Utrechtse episoden van eigenzinnigheid, van de 18de eeuw tot jaren ’80 van de vorige eeuw.

‘Patriotten, provo’s en rebellen’ is een caleidoscopische verzameling episoden uit de Utrechtse historie, waarin tegendraadse personen een hoofdrol speelden. Om te beginnen de Patriottentijd, een voorbeeld van het verzet door de tijden heen. Eind achttiende eeuw zien we die vrijzinnige geest al opvlammen in het verzet van de patriotten. In een stad, ‘geen servieler stad dan Utrecht’, doen burgers een greep naar de macht.

Na een sprong in de tijd belanden we midden in de jeugdcultuur, eind jaren vijftig, begin jaren zestig van de vorige eeuw. Fantasievol, met creativiteit en humor voeren mensen akties en vieren feest. We lezen over Sjorsklanten en demonstranten, over krakers en muziekmakers. Utrecht krijgt een flink aantal niet bijster gezagsgetrouwe inwoners.

Maar vanzelf gaat dat niet. Zoals een schrijver al stelt in het laatste nummer (1789) van het Utrechtse patriottenblad ‘De Revolutionaire Vraagal of de Zwaager van den Politiken Bliksem Regt door Zee’: “Geen weekblad brengt uw heil tot stand. Gij wordt door slagen groot en tegenspoed zal u leren”.

‘Patriotten, provo’s en rebellen’
Utrechtse episoden van eigenzinnigheid
Riccardo Alberelli

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789082770339 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Utrechtse episoden van eigenzinnigheid

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

100

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

27-11-2020

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Patriotten, provo’s en rebellen” te beoordelen