Oud-katholiek erfgoed

Eigentijds geloofsleven verbonden met de historie
Auteur: Lia Schade van Westrum | Uitgever: WalburgPers Algemeen

34,50

Oud-katholiek erfgoed is de gelukkige combinatie van historie en eigentijdse opvattingen die in de modernere oud-katholieke kerkgebouwen tot uiting komt. Deze godshuizen zijn niet altijd belast met een respectabele schuilkerkhistorie en daarbij behorend antiek kunstbezit, maar staan open voor een eigentijdse kunstzinnige vormgeving, waarin de gelovige van nu zich misschien beter thuis voelt.

Dit boek bevat de presentatie van de laatste vier kerken die gebouwd zijn in Nederland onder oud-katholiek beheer in de eerste helft van de 20e eeuw. Daarnaast komen vijf kerkgebouwen aan de orde die bij andere kerkgenootschappen overtollig geworden waren. De oud-katholieken hebben het aangedurfd die over te nemen en hebben er in het interieur hun stempel opgelegd. De laatste vier daarvan, te weten in Eindhoven, Hengelo, Groningen en Middelburg zijn tussen 2011 en 2014 in gebruik genomen – het kerkgebouw in Alkmaar werd in 1993 overgenomen.

Een oud-katholieke kerk die buiten deze categorieën valt, maar die eeuwenlang onder het bisdom van Utrecht geressorteerd heeft, is de kerk op het schiereiland Nordstrand, in het Duitse waddengebied. De Nederlandse historie is daar nog voelbaar, gecombineerd met het hedendaagse Duitse parochieleven.

De Nederlandse Oud-Katholieke Kerk maakt deel uit van een groter verband van oud-katholieke kerken over de grenzen, om deze reden is ook een aantal Duitse kerken opgenomen. Gekozen is voor enkele prachtscheppingen die, met een boeiende historie en een inrichting als ‘Gesamtkunstwerk’, het verleden en het heden met elkaar verbinden. De gepresenteerde kerkgebouwen staan in IJmuiden, Den Helder, Alkmaar, Arnhem, Eindhoven, Hengelo, Groningen, Middelburg, Nordstrand, Bonn, Keulen, Essen en Baden-Baden.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789462490840 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Eigentijds geloofsleven verbonden met de historie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

160

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

04-11-2015

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Oud-katholiek erfgoed” te beoordelen