Opgesloten tussen zwart, wit en grijs

Het kamp van Lokeren (1944-1947)
Auteur: Björn Rzoska | Uitgever: Doorbraak

21,50

Het verhaal van het hechteniskamp van Lokeren, een voormalig Duits krijgsgevangenschap waar België na de oorlog collaborateurs en vermeende collaborateurs gevangen zette.

In september 1944 trekt de bevrijder door Vlaanderen. Euforie overal, maar ook agressie tegenover collaborateurs en iedereen die daarvoor doorging. Justitie reageert traag. De publieke opinie eist gerechtigheid. En dus barst de straatrepressie los. Duizenden mannen en vrouwen worden opgepakt en samengedreven. In Lokeren wordt een voormalig Duits gevangeniskamp omgevormd tot het grootste interneringskamp van het land. Duizenden collaborateurs en verdachten worden er samengepakt. Onder hen Filip de Pillecyn, Jozef Goossenaerts en Remi Piryns. Velen onder hen zijn onschuldig, want maar liefst 60% van de bewoners van het hechteniskamp wordt nooit veroordeeld. Opsluiting is hun straf. Voor 100 frank kunnen ze om brood bedelen. Na een hongeropstand worden ze met karabijnkolven teruggeslagen.

Trefzeker schetst Björn Rzoska het verhaal van de niet-veroordeelden. Rzoska beschrijft het dagelijks kampleven, waar men de verveling bestreed met toneel, knutselen en eigen ‘Gentse Feesten’. Opgesloten tussen zwart, wit en grijs is het verhaal van gedetineerden, kampaalmoezeniers en bewakers. En neen, die laatsten kwamen niet allen uit het verzet.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789492639127 Categorieën: , ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Het kamp van Lokeren (1944-1947)

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

168

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

09-03-2018

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

5

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Opgesloten tussen zwart, wit en grijs” te beoordelen