Operatie Biting

Auteur: Max Hastings | Uitgever: Hollands Diep

35,00

De meest spectaculaire raid van de Tweede Wereldoorlog

Operatie Biting was een van de spannendste Britse commandoaanvallen van de Tweede Wereldoorlog, en waarschijnlijk ook de meest succesvolle.

In februari 1942 was de inlichtingendienst van de RAF verbijsterd over een nieuw geïdentificeerd radarnetwerk aan de kust van het door de Nazi’s bezette Europa, met de codenaam Würzburg. De briljante wetenschapper Dr RV Jones stelde een aanval voor om de belangrijkste onderdelen te veroveren. Het dichtstbijzijnde toegankelijke vijandelijke apparaat stond op een steile klif bij Bruneval in Normandië.
Een compagnie van de nieuw gevormde Airborne Forces werd ingezet voor de operatie, die plaatsvond in de nacht van 27 op 28 februari. Te midden van zware sneeuw landden 120 mannen, van wie sommigen op bijna twee mijl van hun doel werden gedropt. Toch zetten ze de aanval in, ontmantelden de Duitse radar en na drie zenuwslopende uren in Frankrijk en een hevig gevecht met verdedigers van de Wehrmacht, ontsnapten ze op het nippertje met landingsvaartuigen over stormachtige zeeën naar Portsmouth.

Max Hastings vertelt dit verhaal met een schat aan nooit eerder vertelde details. Hij portretteert de opmerkelijke persoonlijkheden: de ‘boffin’ RV Jones; de pauw Mountbatten; de getroebleerde echtgenoot van Daphne Du Maurier, Gen. ‘Boy’ Browning, die het bevel voerde over de Airborne Divisie; ‘Colonel Remy’, de Franse geheim agent wiens mannen met levensgevaar Bruneval verkenden; Majoor John Frost, die de paras in actie leidde; Charlie Cox, de kleine RAF technicus die de Würzburg stripte en een onverwachte held werd; Wing-Commander Charles Pickard, een legendarische bommenwerperpiloot die het drop squadron leidde. Zelden zijn zoveel fascinerende persoonlijkheden samengebracht om een missie te volbrengen die een voorpaginatriomf werd in een seizoen van Britse nederlagen.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789048871483 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

320

Leverbaar

Verwacht

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Datum verwacht

23-07-2024

Levertijd

Verwacht

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Operatie Biting” te beoordelen