Opeens geen grenzen meer

Auteur: Jos Bours | Uitgever: Waanders Uitgevers

24,95

In november 1918 kwam er een einde aan de gruwelijk gevoerde Eerste Wereldoorlog, maar dat leidde in Duitsland bepaald niet tot vredelievende taferelen. Geweld en haat heersten in de politiek en op straat. Honderdduizenden mannen bleken gevoelig voor gewelddadige verlossingstheorieën. Hoe kon dat?

Jos Bours ontdekte dat het vooral ging om jonge mannen met een diepgevoelde haat tegen socialisten, democraten, hun (symbolische) vaders en tegen … vrouwen. Hun angsten en emotionele onzekerheden gingen ze te lijf gingen met mannelijke hardheid: ‘vastbesloten naar buiten, gesloten naar binnen’.

De schrijver analyseert (on)bewuste boodschappen in romans en verslagen van vrijkorpsofficieren, gedichten van Brecht en schilderijen en tekeningen van Dix en Grosz met hun uitdrukking van die mannelijke angsten, gewelddadige wensen en obsessies. Zijn belangstelling is niet alleen puur historisch. In een persoonlijke beschouwing onderzoekt hij waarom hij als jonge man – 1946 in een Zuid-Limburgs dorp geboren – de binnenwereld van Duitse jonge mannen zo herkenbaar vond. Terwijl die vijftig jaar eerder waren geboren onder totaal andere omstandigheden.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789462624023 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

20-05-2022

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

1 beoordeling voor Opeens geen grenzen meer

  1. 5 van 5

    Wim Weyers

    Een boeiend boek
    Boeiend dat boek “Opeens geen grenzen meer”! Auteur Jos Bours voert de lezer terug in de tijd van ruim 100 jaar geleden. De eerste wereldoorlog is beëindigd. Duitsland is verslagen. De sociaaldemocraten krijgen de macht toegeworpen en om deze te behouden moeten ze de hulp in roepen van het verslagen leger. Dat leger wordt in korte tijd georganiseerd in zogeheten “freikorpsen”, milities van vrijwilligers. Deze freikorpsen drukken een verdergaande revolutie op bloedige wijze de kop in. Minutieus wordt beschreven hoe dat verloopt. Helaas zal later blijken dat dit middel erger is dan de kwaal want het was een goede oefening voor extreem-rechts in haar latere overname van de macht in Duitsland. Wat bezielde deze jonge mannen om op niets ontziende wijze in grote industriegebieden van Duitsland duizenden op brute wijze te vermoorden? Wat bezielde de leidende sociaaldemocraten, Ebert en Noske, om dit toe te laten? De zoektocht van de auteur naar de “binnenwereld” van de berokkenen maakt duidelijk dat opvoeding, maatschappelijke verhoudingen, extreem nationalisme en militarisme leidde tot een verwrongen mensbeeld. Dit, gevoegd bij de ineenstorting van de oude orde, leidde tot een gevoel van ontworteling of zoals de titel zegt “geen grenzen meer”. Opvallend niet alleen bij extreem-rechts maar ook extreem-links. De een wilde de oude orde terug de ander vond de nieuwe orde niet ver genoeg gaan.
    De auteur put uit memoires, dagboeken, toneelstukken, romans van betrokkenen. Dat maakt deze historische nasporingen levensecht en trekken je het verhaal in.
    De auteur neemt zichzelf ook de maat, want wat bezielt hem om dit alles te beschrijven en te duiden? Hij voert ons terug naar zijn jeugd en opvoeding in het Limburg van de jaren 50 en 60. Er zijn parallellen genoeg en hij vraagt zich af waar hij gestaan zou hebben als hij toentertijd geleefd zou hebben. In deze tijd weer een actuele vraag.


Een beoordeling toevoegen