Op weg naar de hemelse bruidegom

Twaalf heiligenlevens uit een Amersfoorts kloosterhandschrift (…)
Auteur: Hildo van Es, Ludo Jongen | Uitgever: Uitgeverij Verloren

29,00

Vele vijftiende-eeuwse handschriften en drukken bevatten heiligenlevens in middeleeuws Nederlands. Omstreeks 1480 werd een verzameling met zo’n vijftig heiligenlevens samengesteld voor de zusters van het Amersfoortse Sint-Aagtenklooster. Deze verzameling is uniek: van vele opgenomen teksten is geen tweede versie overgeleverd. Een uitgave van de hele collectie zou een te lijvig boekwerk opleveren. Daarom zijn er twaalf uitgekozen, omdat vrouwen er een hoofdrol in vervul­len. Die teksten worden hier voor het eerst uitgegeven met hertaling en commentaar.
Waarom wilden de zusters van het Amersfoortse klooster deze teksten lezen? Was het om te gru­welen van de barbaarse martelpraktijken waar­aan maagden werden onderworpen? Nee, het moest de zusters steunen om hun leven in afzondering en armoede voort te zetten. Zonder enige twijfel mochten die heilige vrouwen immers na hun aardse leven het hemelrijk binnentreden. Ook de zusters van het Sint-Aagtenklooster waren op weg naar de hemelse Bruidegom.

Hildo van Es is emeritus predikant en Ludo Jongen is mediëvist. Samen gaven ze het Middelnederlandse Leven van de heilige Katherina van Alexandrië uit.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789087048976 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Twaalf heiligenlevens uit een Amersfoorts kloosterhandschrift (…)

Auteur

,

Uitgever

Aantal pagina's

320

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

19-02-2021

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Op weg naar de hemelse bruidegom” te beoordelen