Op weg naar de hemel

God en de mens in de middeleeuwen
Auteur: Ludo Jongen | Uitgever: Sterck & De Vreese

24,95

Wanneer ontstond de kosmos? Zo’n 13,8 miljard jaar geleden is ons antwoord vandaag. Voor de middeleeuwse mens was dit een vraag die er niet toe deed. De mens was immers 5199 jaar voor de geboorte van Christus geschapen, en wel op 25 maart, op een vrijdag. In de middeleeuwen zag men de geschiedenis als een doorlopende lijn van de Schepping tot de Jongste Dag, waarop het Laatste Oordeel zou plaatsvinden.

Op weg naar de hemel duikt in middeleeuwse kronieken, devotionele teksten en hoofse ridderromans, veelal geschreven in het Middelnederlands, voor en in opdracht van de elite van toen. De geselecteerde tekstfragmenten, geflankeerd door een toegankelijke duiding, zijn in modern en zwierig Nederlands vertaald. Elk van de 33 hoofdstukken – 33 is de leeftijd waarop Christus is gestorven aan het kruis – is een puzzelstuk om de veelkleurige middeleeuwse denkwereld zichtbaar te maken.

MARTINE MEUWESE, docente en onderzoekster Middeleeuwse kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht, zocht de prachtige afbeeldingen bijeen. Ze laat ons de rijke vaak onbekende schatkamer van de middeleeuwse miniatuurkunst ontdekken. LUDO JONGEN is mediëvist. Hij was als docent Middelnederlandse letterkunde verbonden aan de Universiteit Leiden.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789056157036 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

God en de mens in de middeleeuwen

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

240

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

12-03-2021

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

1 beoordeling voor Op weg naar de hemel

  1. Historiek

    “Ludo Jongen schetst een vademecum van dat middeleeuwse wereldbeeld, een gids voor wie wil doordringen in de gelovige opvattingen van de middeleeuwse mens en diens obsessies met zonde, hel en hemel, genade en boete.” – Joost Eskes op Historiek

    Lees hier de hele bespreking


Een beoordeling toevoegen