Roedel

Een alternatieve geschiedenis van Joegoslavië
Auteur: Guido van Hengel | Uitgever: Uitgeverij G.A. Van Oorschot B.V.

25,00

“Belgrado is als een verkreukelde prop tijd die de wind soms onverwacht in je gezicht waait. Voor de geschiedenis moet je tasten, de oren spitsen, krabben aan de muren, scharrelen en ruiken. De hond verhaalt me over de metalige mist over de Donau, de vochtige atmosfeer van kelders van statige huizen. Hij stuit op de seizoenen, de scherpe stank van de dierentuin, het dampende asfalt in de zomer, sissend varkensvet dat traag van de gloeiendhete ?umur glijdt, geblakerde paprika’s, rauwe, fijngesneden ui, Turkse koffie.”

‘In de geschiedenis’, schreef Elias Canetti, ‘wordt veel te weinig over dieren gesproken.’ Historicus Guido van Hengel volgt de geursporen en geluiden van het turbulente verleden van Joegoslavië en stuit daar op de Duitse herders van de nazibezetters, de poedels van de dictator Josip Broz Tito, een kudde Italiaanse muilezels en de wolvenmilities tijdens de oorlogen van de jaren negentig.

In de eenentwintigste eeuw zijn het de talloze straathonden die Van Hengel rondleiden in steden als Sarajevo, Tuzla en Belgrado. Langs stoepen, op pleinen en in parken observeert hij – op kniehoogte – hoe de kapitalistische wildernis de samenlevingen van voormalig Joegoslavië heeft ontwricht. Roedel is een boek over het gedeelde lot van dieren en mensen in Europa. Het is tegelijkertijd een studie op straat, en hoe we ons daar vrij en veilig kunnen voelen – op twee voeten, en op vier.

Guido van Hengel is historicus en schrijver van literaire non-fictie. Hij schreef eerder De dagen van Gavrilo Princip, en De zieners, die op veel lof werden onthaald.

Over eerder werk:
‘Wervelend en fraai geschreven.’ – NRC Handelsblad ****
‘Een prachtig, verwarrend en soms zelfs actueel panorama.’ – De Groene Amsterdammer

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789028223066 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Subtitel

Een alternatieve geschiedenis van Joegoslavië

Uitgever

Aantal pagina's

248

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

18-03-2021

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

2

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Roedel” te beoordelen