Oorlogswinst

Auteur: Gert Jan van Setten | Uitgever: Boom

39,90

De Duitsers voerden tijdens de bezetting een groot aantal verordeningen door. Een deel van deze bezettingsmaatregelen, zoals anti-Joodse verordeningen en de instelling van nationaalsocialistische organisaties als de Kultuurkamer, werd na de bevrijding zo snel mogelijk afgeschaft. Maar een ander, groter deel bleef voorlopig van kracht en een aantal kreeg later zelfs een vaste plaats in de Nederlandse wetgeving. Denk aan de radicale vernieuwing van het belastingstelsel, de verplichte ziektekostenverzekering en de huurbescherming. Deze maatregelen kwamen tot stand in een lastige wisselwerking tussen de Duitse overheersers en Nederlandse ambtenaren, en zijn na de oorlog in een langdurig en moeizaam proces ingelijfd.

In Oorlogswinst beschrijft Gert Jan van Setten dat proces. Voor het eerst brengt hij uitgebreid in kaart welke maatregelen die onder Duits gezag zijn getroffen, nog steeds onderdeel zijn van ons dagelijks leven.

 

Historicus Gert Jan van Setten (1947) was docent geschiedenis en staatsrecht en manager van een lerarenopleiding voor het voortgezet onderwijs. Hij heeft verschillende publicaties op zijn naam staan, onder meer over de vervolging van de Sinti en Roma en over het dagelijks leven tijdens de bezetting. In 2023 promoveerde hij aan de Vrije Universiteit.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789024457403 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

560

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

06-09-2023

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Oorlogswinst” te beoordelen