Oolde, mijn Oolde

Oud-Achterhoeksch boerenleven, het heele jaar rond
Auteur: Hendrik Willem Heuvel | Uitgever: Uitgeverij Aspekt B.V.

32,95

In 1927 verscheen postuum Oud-Achterhoeksch boerenleven het geheele jaar rond van ‘meester’ (onderwijzer, streekhistoricus en volkskundige) Hendrik Willem Heuvel (1864-1926), verzorgd door zijn jongere vriend en bewonderaar Hendrik Odink. Het bleek een meesterwerk te zijn, dat maar liefst elf drukken beleefde.
In het boek beschrijft Heuvel het plattelandsleven van zijn jeugd, bezien door de ogen van een twaal arige jongen, van januari tot december, in wat je een autobio- gra sche semi-roman zou kunnen noemen. Het boek was en is zo geliefd, niet al- leen omdat het dat vroegere idyllische boerenleven zo romantisch beschrijft, maar ook vanwege alle familiale, streekhistorische en kerkhistorische beschouwingen, de prachtige natuurbeschrijvingen, de vele poe?tische aanhalingen, en de blikken die de schrijver ons gunt in zijn eigen zielenroerselen. Heuvels boek beschrijft een wereld (van vo?o?r de kunstmest en de gemotoriseerde landbouwwerktuigen) die zo? niet meer bestaat. Plattelanders bestaan nog we?l – en net als toen verschillen Ach- terhoekers, Friezen, Zeeuwen en Limburgers niet zo erg veel van elkaar. Ook zij zullen veel in dit boek herkennen.

Deze herziene en geannoteerde twaalfde uitgave van het werk biedt de lezer een beknopte biogra e van Heuvel, een literair-psychologische analyse van de schrij- ver, genealogische, topogra sche en kerkhistorische bijzonderheden, deels ver- werkt in de kleine 2500 voetnoten die deze uitgave rijk is.

Deze bijzondere uitgave is verzorgd door Leo van Dijk, Arend Heideman, Rene? Nijhof, Willem Ouweneel (hoofdredactie), Tonny Roeterdink, Gerda Stokreef-Braakman en Ben Wagenvoort.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789463388542 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Oud-Achterhoeksch boerenleven, het heele jaar rond

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

582

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

24-03-2020

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Oolde, mijn Oolde” te beoordelen