Oog in oog met Paramaribo

Herdenken en herinneren in de historische hoofdstad van Suriname
Auteur: Eric Kastelein | Uitgever: LM Publishers

24,50

Oog in oog met Paramaribo
Verhalen over het herinneringserfgoed
In Paramaribo zijn meer dan honderd cultuurhistorische gedenktekens te vinden. Ieder standbeeld, ieder borstbeeld, iedere gedenksteen kent een bijzondere geschiedenis. Dit boek bevat 111 verhalen over het herinneringserfgoed, verteld vanuit de tijd waarin ze speelden.
De grote stadsbrand van 1832 waarbij meer dan zestig huizen en gebouwen in vlammen opgaan eindigt met de gruwelijke executie van de ‘daders’ Cojo, Mentor en Present. De drie tot slaaf gemaakten worden bijna tweehonderd jaar later herdacht als verzetsstrijders tegen de slavernij. Monseigneur Wilhelmus Wulfingh sticht in 1895 ondanks protest van veel inwoners van Paramaribo de leprozerie Majella. Zijn borstbeeld staat jarenlang op het terrein langs de Van Sommelsdijcksekreek waar de honderden melaatsen woonden. Expeditieleider Johan Eilerts de Haan overlijdt in 1910 aan malaria tijdens de maandenlange tocht over de Corantijn en wordt daar begraven. Twee jaar later krijgt hij een marmeren buste. In het Academisch Ziekenhuis hangt een beeld van professor Paul Flu, pionier op het gebied van medisch-hygiënische inzichten.
Historische krantenberichten vormden het materiaal voor de verhalen over belangrijke personen en gebeurtenissen en na uitgebreid archiefonderzoek in Suriname en Nederland zijn verloren gewaande verhalen herontdekt. Zo lezen we over het conflict in 1890 tussen de predikant G.C. Steijnis en de antisemiet gouverneur Maurits de Savornin Lohman in de Surinaamse kranten uit die tijd. In het Koninklijk Huisarchief deed de auteur een verrassende vondst van zestig brieven die een onthutsend beeld schetsen van de problemen en ruzies rond het in 1923 onthulde standbeeld van koningin Wilhelmina.
Eric Kastelein (Nootdorp, 1954) reconstrueert met oog voor detail de historie achter het – vaak vergeten – herinneringserfgoed. Met een personen-, straatnamen- en kunstenaarsregister vormt het boek een geschiedenis in 111 verhalen over bijzondere mensen en gebeurtenissen in Suriname.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789460225031 Categorieën: , ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Herdenken en herinneren in de historische hoofdstad van Suriname

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

328

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

06-05-2020

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Oog in oog met Paramaribo” te beoordelen