Onze jongens in Indië

Auteur: Jacob Zwaan | Uitgever: Just Publishers

20,00

Op Java, in de diepdonkere tropennacht, ligt in 1946 een peloton jongens. Jaap, René, Piet, Wim, Jan, zonen van Hollandse ouders.Ze zijn allemaal soldaat, ingedeeld bij de 7 December-divisie die tijdens de politionele acties in Nederlands-Indië de orde moet bewaren.

Direct na de schrale oorlogsjaren, nooit ver van huis geweest, worden de jongens aan de andere kant van de wereld ingezet in een exotisch en broeierig oord vol spanning, mooie meisjes, drank en feesten. Maar buiten wacht hen een ongrijpbare, vaak onzichtbare tegenstander, Indonesische vrijheidsstrijders die fel en gedreven opkomen voor de onafhankelijkheid van hun land. De jonge soldaten van het peloton vieren feest én zijn verlammend bang. Ze grijpen de wapens, strijden blindelings en hard, zonder medeleven met de inheemse bevolking. Aan beide zijden vallen doden. De Hollanders nemen wreed en nietsontziend revanche. Maar Met een nawoord door Martin Zwaan, zoon van de auteur dan duikt de gewetensnood op. Deze begint sommigen parten te spelen.

Auteur Jacob Zwaan was zelf één van die soldaten. Hij stelde het peloton van Onze jongens in Indië samen uit de jongens met wie hij zélf ten strijde trok. Daarbij verzwijgt hij niets van de soms kwalijke rol die de Nederlanders in voormalig Nederlands Indië speelden, maar hij kweekt ook een zeker begrip voor de dingen die gebeurden, gebaseerd op machteloosheid en onwetendheid.

Jacob Zwaan was archivaris bij het NIOD en schreef verschillende boeken. Hij overleed in 2005.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789089758897 Categorieën: , ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

300

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

10-02-2021

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Onze jongens in Indië” te beoordelen

Andere suggesties…