Om Hollants lof te dichten

Een lofdicht in 200 sonnetten geschreven door dichter David Beck, in 1622 opgedragen aan stadhouder Maurits
Auteur: Tonneke Vermeer | Uitgever: Eburon

34,50

In 1622 droeg de dichter David Beck een lang dichtwerk van 200 sonnetten aan prins Maurits op, waarin hij alle veldslagen van de stadhouder op kleurrijke wijze de revue laat passeren. Het handschrift van Beck werd in 2002 teruggevonden in het Koninklijk Huisarchief en verschijnt nu voor het eerst in druk. Cultuurhistoricus Tonneke Vermeer heeft de sonnetten van uitleg en context voorzien, waarmee bekende en minder bekende episodes van de Tachtigjarige Oorlog opnieuw tot leven worden gebracht.

David Beck (1594-1634), een dichter die woonde en werkte in Den Haag en Arnhem, schreef twee dagboeken over zijn dagelijks leven in 1624 en 1627/1628. Om in zijn onderhoud te voorzien beheerde hij een school, maar hij zag zichzelf toch vooral als dichter. In zijn dichtwerk kon hij naast zijn literaire passie ook zijn interesse voor geschiedenis verwerken.

In deze uitgave zijn 200 sonnetten opgenomen die Beck in 1622 aan stadhouder Maurits heeft aangeboden. Het handschrift van deze cyclus werd pas in 2002 teruggevonden in het Koninklijk Huisarchief in Den Haag en verschijnt nu voor de eerste keer in druk. Beck behandelt de veldslagen van opperbevelhebber Maurits in chronologische volgorde, waarbij hij tevens de controverses in de Republiek tijdens het Twaalfjarig bestand niet schuwt.

Naast deze sonnetten heeft Beck ook religieuze gedichten geschreven waarvan een deel bewaard is gebleven en opgenomen in deze uitgave. Er zijn twee stededichten van zijn hand bekend, maar hij heeft er zeker nog een geschreven. Zijn liefdeslyriek is gewijd aan zijn overleden vrouw en voldoet aan alle in zijn tijd geldende normen. Becks las zowel contemporaine informatie via kranten als historiografische en klassieke werken, deze laatste vaak in Franse vertaling. Het feit dat deze schoolmeester zoveel las, muziek maakte (hij speelde viool, fluit en klavecimbel), tekende en natuurlijk dichtte maakt dat hij gezien kan worden als de zelfontplooide renaissance-mens, de homo universalis.

Tonneke Vermeer (1950) is cultuurhistoricus. Zij rondde haar studie Cultuurwetenschappen af met een scriptie over aspecten van het dagboek van David Beck uit 1624. In 2006 schreef zij in opdracht van de dienst Zorg en Welzijn van de gemeente Rotterdam een gedenkboek ter gelegenheid van het tweehonderdjarig bestaan van deze dienst met de titel Van onderstand tot bijstand. Meer informatie over de auteur: www.scripturia.nl

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789463012492 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Een lofdicht in 200 sonnetten geschreven door dichter David Beck, in 1622 opgedragen aan stadhouder Maurits

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

452

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

24-10-2019

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Om Hollants lof te dichten” te beoordelen