North en South

Middeleeuwse kunst uit Noorwegen en Catalonië 1100-1350
Auteur: Justin Kroesen, Marc Sureda, Micha Leeflang | Uitgever: Uitgeverij WBOOKS

29,95

Het is bijna niet voor te stellen: een Catalaanse reiziger in de hoge middeleeuwen zou bij het bezoeken van een plattelandskerk in Noorwegen geen enkele moeite hebben gehad om de misviering bij te wonen en te begrijpen.

De liturgie en aankleding van het altaar waren in heel West-Europa gelijk. Er was in de periode 1100-1350 een opvallende religieuze en culturele eenheid in heel West-Europa. Dit kan worden geïllustreerd aan de hand van de middeleeuwse kerkelijke kunst. De altaardecoraties uit de twaalfde tot veertiende eeuw zijn echter zeer ongelijk over Europa verdeeld. Alleen in het noorden en het zuiden zijn deze vroege stukken nog in ongekende rijkdom bewaard gebleven. Aangezien er geen directe verbinding tussen Noorwegen en Catalonië bestond, bestaat het vermoeden dat verglijkbare kunstvormen met bijbehorende beeldtaal ook in alle tussengelegen landen van West-Europa te hebben bestaan.

Dit rijk geïllustreerde boek, dat verschijnt bij de gelijknamige tentoonstelling in Museum Catharijneconvent, toont aan dat heel West-Europa in de middeleeuwen putte uit een gedeeld arsenaal van geloofsvoorstellingen en -overtuigingen, uitdrukkingsvormen en symbolen. Er was een gedeelde Europese beeldtaal in het gebied rondom de Noordzee door een groeiende eenwording van Europa, die hand in hand ging met de verspreiding van het christendom over het gehele continent. 

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789462583542 Categorieën: , ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Middeleeuwse kunst uit Noorwegen en Catalonië 1100-1350

Auteur

, ,

Uitgever

Aantal pagina's

192

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

25-10-2019

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “North en South” te beoordelen