Nog beren op de weg, ouwe brompot?

Commentaren, vergelijkingen en herinneringen van een optimist
Auteur: Aad 't Hart | Uitgever: Brave New Books

20,30

Al die kostbare herinneringen oprakelen is niet helemaal zonder risico’s. Niet alle herinneringen zijn zo onschuldig als de inrichting van de keuken of huiskamer in de jaren ’60. De ene herinnering roept de andere op. Alsof je teruggaat in de villa van je eigen leven en kamertje na kamertje door loopt.
Ik ben wel eens geschrokken van wat me plotseling duidelijk werd (na 60 jaren, hè?). Met de wijsheid van vandaag kun je tot nieuwe inzichten komen. Je zou nu dingen anders aanpakken. Je hebt van je fouten geleerd. Of je kijkt ineens anders naar je vader, nu je net zo oud of ouder bent dan hij toen. Dat is de bedoeling immers van het leven.
Daar doet zich wel iets bijzonders voor: “Iedere keer dat we een herinnering ophalen, slaan we haar daarna opnieuw op. Daardoor verandert deze steeds een beetje.” Dat schrijft Julia Shaw. Psychologe gespecialiseerd in ‘valse herinneringen’. Als kind van tien keek je anders tegen de dingen aan. Met de wijsheid van nu kun je maar het best herinneringen zo vrolijk mogelijk opslaan! zeg ik dan weer.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789465014586 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Commentaren, vergelijkingen en herinneringen van een optimist

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

297

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

25-03-2024

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

1 beoordeling voor Nog beren op de weg, ouwe brompot?

 1. 5 van 5

  Jim Meyer

  Tranen van het lachen

  Een zeldzame mix van commentaar op de actualiteit (facebookcolumns) en jeugdherinneringen. Want alsof je op bezoek bent bij Aad vertelt hij jou van alles wat in zijn hoofd op komt. Alsof Aad je opa is… Lees daarvoor Opa 1973.
  Zo lijkt het.
  Maar het boek, dat een eenvoudige opbouw heeft – de stukjes zijn nota bene alfabetisch geordend – bouwt aan een puzzel… en laat zich in willekeurige volgorde tot zich nemen. Ieder fragment (hoofdstuk) zoekt verbinding met alle andere. En zo ondergaat de lezer dat ook. Je wilt meer en snel en eigenlijk alle stukjes tegelijk lezen! Je kunt blijven lezen, opnieuw beginnen in een andere volgorde. Kriskras door het boek.
  Wat een leeservaring!
  Je glijdt in de huid van een jongen die opgroeit in een Rotterdamse nieuwbouwwijk in 1959 tot 1974. En beleeft dezelfde uitdagingen, hetzelfde geluk, hetzelfde kleine verdriet. Vervolgens lees je wat er van die jongen geworden is.
  Bijzonder daarbij is de parallelle Spotify-muzieklijst. Desgewenst kun je bij de stukjes een liedje beluisteren. De muziek is voor de oudere generatie een schat van herkenning. De leessnelheid neemt daarmee af, maar de beleving van de tijdsgeest en het begrip nemen toe.
  Met alle middelen die een schrijver ter beschikking staan, vermaakt Aad ’t Hart zijn lezers. Nog beren op de weg, ouwe brompot? bevat vele kostelijke passages… stuk voor stuk pareltjes. De tranen lopen over je wangen van het schateren. Tranen vloeien van medeleven.


Een beoordeling toevoegen