Nekschot

Oorlog, geweld en bevrijding in Tongeren
Auteur: Rudi Van Doorslaer | Uitgever: Sterck & De Vreese

22,50

Nekschot vertelt het verhaal van de bevrijding van Zuid-Limburg, met als orgelpunt de terechtstelling van vijf collaborateurs op 9 september 1944 in Tongeren. Die bloedige dag is een uitloper van de burgeroorlog die Limburg teistert tijdens het laatste oorlogsjaar. Nog maanden blijven de partizanen in het Tongerse straatbeeld aanwezig, volgens sommigen een tijd van terreur. Toch is dit niet zonder meer een strijd tussen wit en zwart. Het Nieuwe Orde-regime heeft tot een sociale catastrofe geleid in Limburg. Op die manier verworden de Tongerse partizanen tot desperado’s tegen de Nieuwe Orde-collaborateurs.

Deze studie steunt op een uniek gamma aan bronnen, maar vooral op gerechtelijke stukken van het proces in 1951 tegen de acht partizanen die verantwoordelijk worden geacht voor de terechtstellingen.

Rudi van Doorslaer (1951) is gast-professor aan de vakgroep Geschiedenis van de UGent. Tussen 2005 en 2016 was hij directeur van het Studiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij (CegeSoma).

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789056157029 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Oorlog, geweld en bevrijding in Tongeren

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

176

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

22-01-2021

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Nekschot” te beoordelen