Nederlandse acteurs in de Weimarrepubliek en Nazi-Duitsland

Auteur: Adrian Stahlecker | Uitgever: Uitgeverij Aspekt B.V.

24,95

In 1925 vond in Wenen de première plaats van de film ‘Die Nibelungen’. Op de daarop volgende receptie deelde de beroemde filmregisseur Fritz Lang foto’s uit met zijn handtekening. Bij die gelegenheid vroeg de Nederlandse tiener Lien Deijers hem: ‘Wilt U mij niet ontdekken?’ De ontmoeting met Lang betekende voor Lien een succesvolle carrière in Duitse films.

Truus van Aalten, een zestienjarig verkoopstertje bij Peek & Cloppenburg in Amsterdam, won een door de Berlijnse UFA uitgeschreven wedstrijd en kreeg een filmcontract. De in Utrecht geboren Jaap Vuerhard reisde op de bonnefooi naar Berlijn waar hij als Roland Varno een rol bemachtigde in ‘Der blaue Engel’. Hein van Niet, een Scheveningse schoenmaker, werd als Fritz van Dongen een grote ster in Duitse films. Ook danseres Ery Bos maakte er carrière als filmactrice en de Rotterdamse Adele Sandrock werkte mee aan 150 films. Bij de komst van het Hitlerregime verlieten de meesten Duitsland.

De uit Amersfoort afkomstige operette- en revuester Johan Heesters vormde een uitzondering. Hij trok pas in 1936 naar Berlijn waar hij een bliksemcarrière maakte bij zowel theater als in films. De door Hitler bewonderde Heesters was in Nederland omstreden en regelmatig schietschijf van de voornamelijk linkse pers. Maar de voormalige Telegraafcorrespondent Jules Huf ontdekte in 1978 een foto die een schaduw wierp op Heesters loopbaan. De foto toont de zanger/acteur tijdens een bezoek aan het concentratiekamp Dachau. Desalniettemin bleef Heesters populair in Duitsland en Oostenrijk. Daar viel hem in de loop der jaren veel eerbetoon ten deel. In Amersfoort lag dat anders. In februari 2008 bezocht Heesters zijn geboortestad voor een eenmalig concert dat veel weerstand opriep.

Adrian Stahlecker werd in 1937 in Den Haag geboren. Hij volgde lessen op de Vrije Academie en maakte in 1961 zijn debuut als schilder. Hij exposeerde zijn werk door de jaren heen in zowel binnen- als buitenland. Van 1962 tot 1973 woonde hij in Barcelona. Hij schreef onder meer: ‘Film en kunst in ballingschap 1933-1945, Duitse kunstenaars op de vlucht voor het naziregime’, ‘Hildegard Knef, een ster en een tijdperk’, ‘Goebbels droomfabrieken’, ‘Een liefde tussen oorlog en vrede, de stormachtige relatie tussen Marlene Dietrich en Jean Gabin’, ‘Romy Schneider, een leven vol triomfen en tragedies’, ‘Schilderswijk en Society, fragmenten uit het leven van een Haagse kunstenaar’ en ‘De Muze Ine Veen’.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789059116658 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

240

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

25-04-2008

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Nederlandse acteurs in de Weimarrepubliek en Nazi-Duitsland” te beoordelen