Naar jouw Amerika en terug

Brief voor Anna
Auteur: Peter Debaere, Steven Debaere | Uitgever: Pelckmans

27,00

New York, 30 juli 1921, een zaterdagavond. De weerslag van de Grote Oorlog is nog voelbaar, het optimisme van de Jazz Age lonkt. Met veel vertraging meert de luxueuze ss France aan. Een jonge vrouw van eenvoudige komaf gaat aan wal, een nieuw leven tegemoet. Elf jaar later keert Anna Remmerie terug naar huis, naar België. De Depressie is dan al overgewaaid vanuit de VS. De onheilspellende voortekenen van de dreigende wereldbrand zijn zichtbaar aan de horizon en de tijd van de grote trans-Atlantische migratie is voorbij. Anna sticht een gezin in een Vlaams vlassersdorp dat in de ban raakt van de Nieuwe Orde. De sporen van haar leven aan de andere kant van de oceaan vervagen…

Naar jouw Amerika en terug is het waargebeurde relaas van twee broers op twee continenten die het (buiten)gewone leven van hun grootmoeder in kaart brengen. ‘Ze ging dienen in Amerika’, zo werd gezegd, maar wat betekent dat? Vergeten brieven, verkleurde foto’s en een versleten adresboekje werpen licht op het verleden en wijzen naar New York, New Jersey en Long Island in het oosten van het land, en Thomasville in het zuiden. Het boek voert terug naar een turbulent verleden dat vandaag toch vrij vertrouwd aanvoelt: een wereld van globalisering, migratie en ongelijkheid.

Peter Debaere is econoom en bekleedt de E. Thayer Bigelow Research Chair aan de Darden Business School (University of Virginia) in Charlottesville. Hij is een expert in globalisering en de economie van water. Zodoende publiceert hij over internationale handel, multinationals, watermarkten en waterschaarste. Hij studeerde in Leuven en Keulen en promoveerde aan de University of Michigan.

Steven Debaere is historicus en docent geschiedenis aan de lerarenopleiding van Hogeschool Vives in Brugge. Hij studeerde geschiedenis in Leuven en publiceert didactische artikels over allerlei historische onderwerpen, waaronder de Europese Unie. Hij gaf jarenlang les in het secundair onderwijs en was medewerker van het Europacentrum Ryckevelde.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789464019216 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Brief voor Anna

Auteur

,

Uitgever

Aantal pagina's

272

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

12-10-2022

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Naar jouw Amerika en terug” te beoordelen