Na de oorlog

Hoe kinderen van overlevenden de Tweede Wereldoorlog met zich meedragen
Auteur: Saskia Goldschmidt | Uitgever: J.M. Meulenhoff

21,99

Een aangrijpende bundel met persoonlijke verhalen over de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog voor latere generaties; verschijnt ter gelegenheid van 80 jaar bevrijding

De moeder van David Goudsmit werkte als zeventienjarige als kinderverzorgster in de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg. Terwijl haar familie werd gedeporteerd redde zij, in nauw contact met Walter Süskind en andere verzetsstrijders, meer dan zeshonderd kinderen. Toch zal ze altijd lijden onder het feit dat ze 12.000 kinderen niet heeft kunnen redden. David groeide op met een moeder die hem vaak voorhield: het kan me niet schelen of ik jullie kwijtraak, ik heb toch alles al verloren.

De grootmoeder van Simone Haller was bloemenverkoopster tante Saar, op het Rembrandtplein. Iedereen kende haar. Minder bekend is dat haar zoon Simon door de beruchte crimineel Dries Riphagen vanwege een vete verraden is en daardoor vermoord in Auschwitz. In Simones jeugd speelden de nooit vertelde verhalen die in de familie rondspookten een grote rol. Ze heeft daardoor een allergie voor geheimen ontwikkeld.

Gerrit Jan Weiler is de kleinzoon van Gerrit van der Veen. Het is niet makkelijk om op te groeien in de schaduw van een held. Zijn moeder die als jong meisje haar vader verloor, heeft Gerrit Jan als jong kind belast met te veel verantwoordelijkheid, zoals dat bij haar in de oorlog ook het geval is geweest.

Goldschmidt schreef deze tien verhalen, waaronder dat van haarzelf, ter gelegenheid van tachtig jaar bevrijding. Het zijn persoonlijke verhalen, waarin kinderen en kleinkinderen van mensen die de Holocaust en/of het verzet van dichtbij hebben meegemaakt vaak voor het eerst vertellen welke rol de Tweede Wereldoorlog nog altijd in hun leven speelt. Ze vertellen over de impact van trauma op de generaties die zelf nooit een oorlog hebben meegemaakt.

Saskia Goldschmidt tekent, naast haar eigen verhaal, het verhaal op van Job Cohen, Naomi Ehrlich, David Goudsmit, Simone Haller, Talma Joachimsthal, Gerrit Jan Weiler, Milja Willemse, Stanley Winnik en Daniella Zwaaf

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789089682932 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Hoe kinderen van overlevenden de Tweede Wereldoorlog met zich meedragen

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

208

Leverbaar

Verwacht

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Datum verwacht

14-01-2025

Levertijd

Verwacht

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Na de oorlog” te beoordelen