Museum MORE: 100 jaar realisme

Auteur: Chris Reinewald, Julia Dijkstra, Marieke Jooren, Ype Koopmans | Uitgever: MORE BOOKS

14,95

Het boek omvat een selectie van 100 werken met toelichting uit de collectie van Museum MORE, museum voor modern realisme, het grootste museum voor realistische kunst in Europa.

100 JAAR REALISME

Met 100 topstukken uit de eigen collectie viert Museum MORE 100 jaar realisme ter gelegenheid van het 5-jarige jubileum. Als grootste museum voor modern realisme in Europa laat MORE voortdurend het oneindig rijke spectrum van figuratieve kunst, nationaal en internationaal, zien. In dit eerste collectieboek is een waaier aan werken van beroemde maar ook bijna vergeten Nederlandse kunstenaars opgenomen. Dit overzicht met kunsthistorische ijkpunten en verrassingen omspant de periode van begin 20ste eeuw tot de dag van vandaag.

Vervreemding en verstilling zijn terugkerende gevoelskenmerken in het verder ongelimiteerde vocabulaire van de realistische beeldtaal. Een greep uit het boek: om te beginnen met de “alledaagse nederigheid die van alle tijden is” in Sal Meijers quasi-naïeve, geometrisch opgebouwde compositie Stilleven met brood, kaas en boter. En eindigend in het hier en nu met de White Box-stillevens van Christiaan Kuitwaard, “badend in melkachtig licht”. Daartussenin de “zacht opgloeiende” schilderijen van Jan Mankes maar ook de confronterende, ontregelende (zelf)portretten van Charley Toorop en Philip Akkerman die “zichzelf fixeren maar ook ons als kijker”. Uiteraard ook aandacht voor de Grote Vijf van het neorealisme: Dick Ket, Wim Schuhmacher, Raoul Hynckes, Pyke Koch en Carel Willink die in hun oeuvres een nieuwe vorm vinden voor inspiratiebronnen uit de renaissance-schilderkunst en Vlaamse primitieven. Opgevolgd door naoorlogse meesters zoals Rein Draijer, Co Westerik en Hermanus Berserik en hedendaags talenten zoals Lara de Moor, Annemarie Busschers, Silvia B. en Miriam Knibbeler. Allen kunstenaars die hun eigenzinnige wil opleggen aan de werkelijkheid.

In dit kleurrijke collectieboek laten de auteurs zien hoe divers een eeuw Nederlands realisme is. Met de turbulente ontstaansgeschiedenis rondom het interbellum en sterke betogen over kunstenaars en kunstkenners die tegen de stroom in durfden te zwemmen. Bovendien zijn er 100 verfrissende entries bij 100 kunstwerken te lezen waar het kijkplezier van afspat. Daarbij breken de schrijvers met verve de artificiële grens af die ooit opgetrokken werd tussen abstractie en figuratie. Er bestaat immers alleen zoiets als goede en slechte kunst.

100 kleurenafbeeldingen. 176 pagina’s. Auteurs: Julia Dijkstra, Marieke Jooren, Ype Koopmans, Chris Reinewald.
MOREBooks

Kunstenaars: Sal Meijer, Jan Mankes, Carel Willink, Charley Toorop, Wim Schuhmacher, Raoul Hynckes, Wout Schram, Pyke Koch, Wim Bosma, Ger Langeweg, Wim Oepts, Dick Ket, Louis Schrikkel, Ger Gerrits, Willy Boers, Jan Boon, Hubert van Hille, Joop Moesman, Jan van Tongeren, Charlotte van Pallandt, Johan Mekkink, Quirijn van Tiel, Jan Bor, Ferdinand Erfmann, Gé Röling, Johan Ponsioen, Johan Marinus de Vries, Edgar Fernhout, Co Westerik, Herman Gordijn, Walter Nobbe, Hermanus Berserik, Rein Draijer, Pat Andrea, Har Sanders, Siet Zuyderland, Fer Hakkaart, Theo L’Herminez, Fong Leng, Axel van der Kraan & Helena van der Kraan, Lode Pemmelaar, Jan Beutener, Philip Akkerman, Henk Helmantel, Dorian Hiethaar, Michael Raedecker, Marlene Dumas, Kiki Lamers, Ruud van Empel, Pieter Pander, Mark Outjers, Matthijs Röling,
Tobias Schalken, Jan Worst, Sidi El Karchi, Frans Stuurman, Hans Op de Beeck, Katinka Lampe, Erwin Olaf, Silvia B., Annemarie Busschers, Thom Puckey, Lotta de Beus, Levi van Veluw, Arnout Killian, Lara de Moor, Miriam Knibbeler, Christiaan Kuitwaard.

NBD Biblion
Recensie door Han Kobes

In toegankelijk geschreven bijdragen wordt de ontwikkeling van het Nederlands
realisme van 1900 tot nu belicht. De hoofdzaak van deze uitgave vormt het catalogusgedeelte met 100 werken in chronologische opeenvolging. De afbeeldingen zijn niet al te groot, postkaartformaat, de
beknopte bijschriften zijn juweeltjes. Kunstjournalist Chris Reinewald weet te prikkelen in deze stukjes met informatie die er toe doet. Eigenlijk zijn dit ideale zaalteksten, zeer geschikt voor een bezoek aan het museum.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789083098807 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

, , ,

Uitgever

Aantal pagina's

168

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

21-12-2020

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Museum MORE: 100 jaar realisme” te beoordelen