Molukkers in kamp Westerbork

Het verhaal van woonoord Schattenberg 1951-1971
Auteur: Dirk Mulder, Guido Abuys, José Martin | Uitgever: Just Publishers

29,95

Molukkers in kamp Westerbork is een prachtig lees- en kijkboek met ruim 300 foto?s, documenten en tekeningen. Het geeft een fascinerend beeld van een Molukse wereld op de Drentse hei. Tal van oud-bewoners, zowel Molukkers als inwonend personeel, komen aan het woord en vertellen over het dagelijks leven in het kamp. Ook omstanders vertellen over hun contacten met een andere cultuur. Voor de meeste betrokkenen is woonoord Schattenberg een onvergetelijke ervaring geweest, waar ze met een warm gevoel en vaak heimwee aan terugdenken.

Op 22 maart 1951 arriveerden de eerste Molukse gezinnen in het voormalige doorgangskamp Westerbork. Deze oud KNIL-militairen en hun families waren in opdracht van de Nederlandse overheid vanuit het voormalige Nederlands-Indië naar Nederland gekomen.

De naam kamp Westerbork werd gewijzigd in woonoord Schattenberg. In de loop der jaren zouden er meer dan 3.000 Molukkers komen te wonen. Er kwam een school, een ziekenhuis, een schouwburg, een bioscoop en een badhuis. Gaandeweg ontstonden vele contacten met de Nederlandse bevolking. Zo boden handelaren hun koopwaar aan of openden na de invoering van de zelfzorg een winkel in Schattenberg.

Het verblijf in het woonoord zou tijdelijk zijn. Maar de beloofde terugkeer naar hun vaderland bleek een illusie en zo werd de Molukse bewoningsgeschiedenis de langste van het kamp. De laatste Molukse gezinnen vertrokken pas in 1971.

Dit boek (?Een ontroerend en nostalgisch tijdsbeeld van een unieke verdwenen wereld?.?) wordt uitgegeven in samenwerking met Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Auteurs Guido Abuys, Jose’ Martin en Dirk Mulder werken als respectievelijk conservator, medewerker collectie en directeur bij het Herinneringscentrum.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789089751713 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Het verhaal van woonoord Schattenberg 1951-1971

Auteur

, ,

Uitgever

Aantal pagina's

195

Leverbaar

Wordt niet meer herdrukt

Uitgiftedatum

01-04-2011

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Wordt niet meer herdrukt

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Molukkers in kamp Westerbork” te beoordelen