Missie Turkije

Louis Westenenk en de Armeense kwestie
Auteur: Nadette de Visser | Uitgever: Querido

28,99

Het is mei 1914: Nederlands diplomaat Louis Constant Westenenk is met een missie naar Constantinopel vertrokken, in het Turkse hart van het Ottomaanse Rijk. Namens de Europese grootmachten heeft hij de opdracht gekregen om als inspecteur-generaal in Oost-Anatolië een semi-onafhankelijk gebied te besturen waar Armeniërs, onderdrukt door groeiend Turks nationalisme, hun toevlucht kunnen zoeken. Dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit. Roemloos wordt Westenenks missie afgeblazen als Ottomaans Turkije zijn eerste schreden zet op het strijdtoneel. Het zal de preambule vormen voor de Armeense Genocide.
Ruim een eeuw na Westenenks onderhandelingen lopen de spanningen tussen Europese mogendheden en Turkije opnieuw regelmatig op. Kunnen we leren van de geschiedenis of herhalen we steeds onze fouten? Aan de hand van historische figuren, dagboeken van Westenenk, boeken, brieven en ambtsberichten van zijn tijdgenoten en gesprekken met hedendaagse journalisten en academici en anderen in Nederland en Turkije, wordt inzichtelijk hoe de ontwikkelingen van 1914 in relatie staan tot die van nu.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789021409504 Categorieën: , ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Louis Westenenk en de Armeense kwestie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

472

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

21-01-2021

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

1 beoordeling voor Missie Turkije

  1. 5 van 5

    Paul Groenewegen

    Prachtboek! Intellectueel hoogstandje. Indrukwekkend historisch document. Leest als een spannende roman. Zet de huidige politieke verhoudingen in het Midden Oosten in het perspectief van het Ottomaanse rijk. Verfrissend hoe de geschiedenis betekenis gegeven wordt. Waren er maar meer van dit soort boeken die dergelijke lange termijn vergelijkingen durfden te maken. De Visser boeit van begin tot eind met dit meeslepende verhaal gebaseerd op authentiek bronmateriaal. Daardoor worden de avonturen van een hoge diplomaat aan de vooravond van de Armeense genocide tot leven gewekt. De lezer waant zich 100 jaar terug in de tijd. Zeer knap geschreven.


Een beoordeling toevoegen