Mijnheer de baron is op reis

Buitenlandse reizen van de adel, 1814-1914
Auteur: Janneke Budding | Uitgever: Uitgeverij Walburg Pers B.V.

27,50

De Europese adel had in de periode 1814-1914 alle tijd en gelegenheid om buitenlandse reizen te ondernemen. Dankzij de opkomst van luxe internationale treinen, weelderige cruiseschepen en exclusieve Grand Hôtels kon dat comfortabel en in stijl. Mensen van adel bezochten een Kurort in Duitsland of Frankrijk, een chique badplaats aan de Noordzee, de nog onbedorven Côte d’Azur. Of ze gingen skiën in de Zwitserse bergen. Ook exotische bestemmingen werden aangedaan, zolang de exclusiviteit maar was gewaarborgd. In het fraai geïllustreerde en vlot geschreven Mijnheer de baron is op reis brengt Janneke Budding alle aspecten van het reizen op stand tot leven, inclusief de motieven om op reis te gaan.

Janneke Budding studeerde Engelse taal- en letterkunde en ze had een carrière in het onderwijs. Zij schrijft graag over geschiedenis, cultuur en reizen. Eerder schreef zij: Voor altijd Indië; Frankenstein. Het Monster en zijn Makers; De Grand Tour in de 18e Eeuw. Op reis door Frankrijk en Italië.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789462496453 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Buitenlandse reizen van de adel, 1814-1914

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

224

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

09-07-2021

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

1 beoordeling voor Mijnheer de baron is op reis

 1. 5 van 5

  Mr. Emin Schijlen

  Opnieuw complimenten voor Walburg Pers uit Amsterdam voor dit prachtboek van de hand van Janneke Budding over het elitaire leven in Europees verband. Ook zeer bijzonder de familiale verwantschap met de Russische bon ton/adellieden tijdens het voormalige ‘keizerrijk’, dat op het Russisch grondgebied was geïnstalleerd naar Saksische maatstaven en diens ondergang ter zake de oprichting van een unie middels de Sovjet Unie. Al deze gepresenteerde adellieden konden zonder landgrenzen zich steeds vrijuit bewegen conform het aan hun opgelegde bancaire protocol dat zij stringent tot in de puntjes moesten naleven. Vanaf pag. 137 wordt dat nog duidelijker.
  Dit prachtboek belicht Europa zonder vijand althans dat Europa niet langer meer te vrezen had voor een vijand. Niet vanuit Keizerrijk Rusland, opgericht naar Saksische leest noch vanuit het Ottomaanse Rijk dat eveneens naar Saksisch maatstaven werd opgehouden na de Vijfde Kruistocht, zie pagina 11 muzelmannen en pagina 225 de islamieten.
  Mooi om geschiedkundig te zien hoe de middeleeuwse monetaire ontwikkelingen zich vertaalde via vaste acteurs van de vaste adellijke families in een gesloten bancair stelsel middels feitelijke presentatie- en verschijningstechnieken, via portretten, nieuwsberichten/media en later via fotografisch beeldmateriaal om aan het grote gros binnen en buiten Europa de gewenste denkrichting te huldigen en op te dringen. De Saksische-Britse dominantie aanschouwend vanuit een puur Saksisch perspectief (pag.103,139,147,167) is steeds te lezen om hun Saksische levensovertuiging op te dringen. Ook om alle bancaire investeringen in de stoommachine van de stoomtrein- en stoombootindustrie, Grand Hôtels, casino’s, schouwburgen, restaurants, modehuizen in de nieuwe steden ten gelde te maken. Een duidelijk bancair protocol met een vast parcours via vaste hoofdrolspelers in extreem dure kledij met overdreven verkleedpartijen, die binnen de sociale grenzen pag.14 zich structureel moesten distantieerden van al het andere (gewone) volk.
  Zodoende werd bancair een sterke aantrekkingskracht gecreëerd op massaniveau binnen Europees verband en ook ver buiten Europa door een zeer kleine gesloten groep mensen in hele dure kleding steeds heel belangrijk te belichten. Een presentatie van onhaalbare weelde en fantasierijk geluk en luxe, comfort, vrijheid in bewegen en als vrij menszijn, wat in dit prachtboek ook eerlijk van binnenuit nader wordt belicht. Vandaar ook de drang naar kuuroorden en Spa badplaatsen om te kunnen herstellen van de onnatuurlijke en ongezonde Saksische levenswijze middels het vaste bancaire protocol. In dat Saksisch kader van bancaire presentatie van een zeer kleine groep mensen, fungeerde de Britse Thomas Cook ook als een vast bancair onderdeel om het gevolg op massaniveau volgzaam te laten zijn in denken en handelen richting alle bancaire investeringen. Namelijk om alle bancaire investeringen winstgevend te maken en de opgedrongen onnatuurlijke levensstijl toegankelijk te maken voor de volgzame massa. Daarbij verkreeg al het volgzame gevolg steeds het waanidee te koesteren om er hopelijk ooit bij te kunnen horen. Dit uitgekookte bancaire en doordachte monetaire spel is dan ook puur Saksisch van aard, om de Saksische levensovertuiging aan de mensheid op te dringen middels een onnatuurlijke levensstijl die schoonschijnend wordt gemaakt. In dit prachtboek wordt wel duidelijk dat alle elitaire deelnemers in ondergeschikte hiërarchische zin (pag.167 onderaan) zelf ontzettend veel moeite hadden om die levensstijl van dagelijkse schijnvertoningen vol te kunnen houden. Op pagina 62 geldt dat nog meer voor het bedienend huispersoneel, waarbij het boek eveneens de moeilijkheidsgraad van het personeel in de Grand Hotels niet onbelicht laat (pag.107).
  Vele elitaire familieleden hadden door hun hoogmoed als gevolg van hun ongezonde Saksische levensstijl te kampen met allerlei kwalen, stress, verslavingen en ziekteverschijnselen, om zich zodoende maar al te graag te laten kuren en medisch te laten behandelen in de Franse en Italiaanse badplaatsen, in Scheveningen, Zandvoort en vervolgens met de Zwitserse berglucht.
  Dit schitterend boek over meerdere telgen van familie de Rothschild is bancair indrukwekkend, temeer de door hun naar voren geschoven hoofdrolspelers als een afleiding en beschermschild fungeerden vanwege de vele moordaanslagen op die publieke figuranten, zoals vier maal op Koning Wilhelm I, pag.147 en zeven maal op Koningin Victoria, pag.196-197. Terwijl over familie Stanhope en haar kastelen niets wordt vermeldt. Zo komen de Spencers, Windsors aan bod, de Vanderbilts, meerdere Nederlandse adellijke families, Carnegie en de Rockefellers als de primaire investeerders in de nieuwe stedelijke leefgebieden en haar vaste elementen voor publiekelijk vermaak inclusief de noodzakelijke infrastructuur om de gewenste luxe levenshouding aan te moedigen.
  Het opdringende karakter van het bancaire voorspel is per regio in Europa, in Keizerrijk Rusland, in Republiek Egypte en vervolgens na een bancaire revolutie in de unie van Rusland c.q. Sovjet Unie steeds identiek middels een vast monetair draaiboek met exact dezelfde toneelspelers van de vaste families. Zo zien we in dit prachtboek maar liefst drie soortgelijke scheepsrampen bij Newfoundland steeds met de vaarroute Liverpool – New York in september 1854 met de SS Arctic, in april 1912 met RMS Titanic en vervolgens in mei 1915 met de RMS Lusitania. Ook RMS Lusitania (pag.57) werd onderweg naar Liverpool getorpedeerd door een Duitse onderzeeër. Zo weergeeft dit prachtboek ook werelds grootste wapenproductie fabrikant Fred. Krupp A.G. in Duitsland op pag.153, die inspeelde op de ontwikkelingen van de Whitehead torpedo’s sedert 1875.
  Zoals in bijna ieder geschiedenisboek veelal pas ver achterin meer waarheid aan de oplettende en studerende lezer wordt verstrekt, vind ik dat de vrijheid van geschiedschrijving voor ons meer op zijn plaats mag zijn ten behoeve van waarheid om juist daarvan lering te kunnen trekken. En niet dat wij om niks en voor niks in een eeuwenoude standstill-situatie dienen te blijven vanwege een leugenachtige protocol. Juist omdat onze gezondheid en/of ons optimaal functioneren van onze tijdelijke biologie bij ieder weldenkend intelligent mens een enorme belangrijke hoofdrol in ons leven speelt, zien we juist bij de vele mooie en indrukwekkende bad- en kuurgebieden een onnatuurlijke levensstijl die volledig indruist wat voor ons juist als ware rijkdom zou behoren te zijn.


Een beoordeling toevoegen