Met Bulgaren en Montenegrijnen

Brieven van een oorlogscorrespondent
Auteur: Jan Fabius | Uitgever: Skanderbeg Books

24,90

Met Bulgaren en Montenegrijnen van oorlogscorrespondent Jan Fabius bestaat uit 32 levendige frontreportages die hij tijdens het begin van de Eerste Balkanoorlog schreef voor het dagblad De Haagsche Courant en het weekblad Het Leven.
Als jong beroepsmilitair reisde Fabius naar het Bulgaarse front. Het lukte hem om de Bulgaarse stellingen bij Adrianopel te bereiken. Zijn frontreportages waren uniek, spannend en beeldend.
In december 1912 was er een wapenstilstand; Jan Fabius verplaatste zich naar het Montenegrijnse front. De opmars van de Montenegrijnse troepen was inmiddels gestagneerd. Als verpleger – anders was niet mogelijk – voegde hij zich bij een veldhospitaal aan het Montenegrijnse front in Groeda, aan het Meer van Skoetari. [Het huidige Albanië.] Fabius had zo een prima dekmantel en bijna onbeperkt toegang tot stellingen van het Montenegrijnse leger.
De langverwachte inname van Skoetari liet op zich wachten. Na drie maanden aan het front was hij het beu en reisde hij terug naar Nederland. Meteen na terugkomst hield hij drukbezochte lezingen over zijn Balkan-avonturen. Hij was een begenadigd verteller en boeide zijn gehoor met goed gekozen anekdotes.
Uitgever Broese in Utrecht bundelde Fabius’ reportages in Met Bulgaren en Montenegrijnen. Brieven van een oorlogscorrespondent, dat al in april 1913 verscheen. Tot op heden was het nooit herdrukt.

Jan Fabius nam in 1914 als officier deel aan de mislukte Nederlandse vredesmissie in het onafhankelijke Albanië en schreef daarover zijn tweede, bekendste en meermalen herdrukte boek Zes maanden in Albanië.
Na al zijn avonturen als oorlogsverslaggever aan verschillende fronten van de Eerste Wereldoorlog volgde nog een lang, schilderachtig en avontuurlijk leven dat via Japan en Nederlands-Indië en de Japanse kampen eindigde met een omstreden carrière in de Nederlandse politiek.

Met Bulgaren en Montenegrijnen bevat – naast het originele boek – extra’s, zoals brieven van Nederlandse artsen die in dezelfde periode medische hulp in Montenegro verleenden, zeventig zwart-wit foto’s uit 1912 en 1913 en een uitgebreide biografische schets van Jan Fabius.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789076905495 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Brieven van een oorlogscorrespondent

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

186

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

05-07-2021

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Met Bulgaren en Montenegrijnen” te beoordelen