Meent van der Sluis

Luis in de pels
Auteur: Lukas Koops | Uitgever: Koninklijke Van Gorcum b.v.

28,95

Meent van der Sluis was de eerste die een verband zag tussen de gaswinning in het Noorden van het land en de aardbevingen in het gebied. Zoals Van der Sluis met ongekend veel doorzettingsvermogen en energie jarenlang bezig is geweest met aardbevingen en bodemdaling door de gaswinning heeft hij zich als lid van Provinciale Staten nadrukkelijk ook bemoeid met grote thema’s als de vuilverbranding in Wijster en de gasopslag in Langelo. Hij was daarnaast ook erg geïnteresseerd in en betrokken bij de armoede in Drenthe. Ook zijn opvattingen over de mate waarin Drenthe arm was, waren sterk omstreden.

Auteur Lukas Koops vraagt zich in dit boek af waar de sterke betrokkenheid van Meent van der Sluis op is gebaseerd. Waarom bijt hij zich zo vast in deze thema’s? Welke rol speelt zijn eigen achtergrond daarbij? Zijn de activiteiten van de NAM volgens hem misschien in zekere zin vergelijkbaar met de bezigheden van de Drentse veenbazen? Is er zowel bij de gas- als turfwinning sprake van uitbuiting? Zag Van der Sluis een verband? Is dat de rode draad in zijn bezigheden? Vragen waar Lukas Koops antwoord op probeert te geven. Maar ook laat dit boek zien wat de strijd van Meent van der Sluis met hemzelf en zijn gezin deed.

De kern van het boek vormt het levensverhaal van Meent van der Sluis opgetekend in een serie gesprekken met mensen uit zijn directe omgeving, waaronder natuurlijk zijn echtgenote Trijni van der Sluis.

Meent van der Sluis was een markante man. In dit boek worden zijn drijfveren uiteengezet en wordt een beeld geschetst van de man die eerst belachelijk werd gemaakt, maar die postuum toch gelijk heeft gekregen.

Lukas Koops studeerde in Leeuwarden aan de lerarenopleiding. Hij werkte geruime tijd als docent Frans en Nederlands in het voortgezet onderwijs en kwam daarna als programmamaker in dienst van RTV Drenthe. Van 1987 tot en met 1995 was hij (voor Groen Links) lid van de Provinciale Staten van Drenthe. Hij was voorzitter van de Drentse Schrieverskring en schreef columns en artikelen voor het maandblad Drenthe, de Asser Courant, de Hoogeveensche Courant, Drenthe Totaal, Noorderbreedte en Radio Drenthe. Van zijn hand verschenen o.a. ook de biografieën over Relus ter Beek en Gerard Nijenhuis.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789023257530 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Luis in de pels

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

288

Leverbaar

Verwacht

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Datum verwacht

12-04-2021

Levertijd

Verwacht

Druk

1

Beoordelingen

Heeft u dit boek gelezen?


Recenseer “Meent van der Sluis” als eerste: