Maria Stuart

Auteur: Stefan Zweig | Uitgever: IJzer

29,50

Ontroerend en verrukkelijk. Woorden die niet zijn bedoeld als vage lof. Zweig is vooral zo boeiend omdat hij een scherp en gewetensvol observator van gewoonten, zwakheden, passies en dwalingen is.
The New York Times

Het leven van Maria Stuart (1542-1587) leest als een historische thriller, vol intrige en passie, allianties en politiek gekonkel. Als Maria zes dagen oud is overlijdt haar vader Jacobus V van Schotland en wordt ze koningin van Schotland. Op zeventienjarige leeftijd huwt ze Frans II van Frankrijk en wordt koningin van Frankrijk. Daarnaast maakt ze, na het verscheiden van de Engelse koningin Maria I in 1558, volgens de Franse kroonraad aanspraak op de troon van Engeland. In 1560 wordt ze weduwe en keert ze terug naar Schotland waar ze trouwt met Lord Darnley.
Teleurgesteld in Darnley, met wie ze een zoon krijgt, wordt ze de minnares van de brute Lord Bothwell. Wanneer Both­well Darnley vermoordt zoekt Maria Stuart bescherming bij haar nicht en rivaal, Elizabeth I, koningin van Engeland. Zij zal Maria Stuart, die haar aanspraak op de Engelse troon nooit heeft ingetrokken, twintig jaar gevangen houden. Op 8 februari 1587 beklimt Maria Stuart met koninklijke waardigheid het schavot, waar de beul haar met drie slagen onthoofdt.

Stefan Zweig (1881-1942) weet als geen ander Maria Stuart en de personen om haar heen tot leven te wekken door op zoek te gaan naar de mens achter de publieke figuren en de gevoelens achter de handelingen.

Ook verschenen van Stefan Zweig:
Marie Antoinette (Portret van een middelmatige vrouw);
Aan de Europeanen van vandaag en morgen;
Joseph Fouché (Portret van een politicus);
Triomf en tragiek van Erasmus van Rotterdam;
Licht in het duister (Sternstunden der Menschheit);
Nietzsche;
Tolstoj;

Vertalingen in voorbereiding van Stefan Zweig:
Dostojevski (verschijnt april 2023);
Freud (verschijnt oktober 2023);
Dickens;
Casanova etc.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789086842056 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

432

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

18-03-2020

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

1 beoordeling voor Maria Stuart

 1. 5 van 5

  Paul Veevaete

  ‘Maria Stuart’ is een van de vele biografieën die Stefan Zweig publiceerde. Uitgeverij Ijzer bracht van dit in 1935 in het Duits verschenen boek recent een Nederlandse heruitgave op de markt.

  Het is weinig schrijvers gegeven om over een historische figuur een biografie te schrijven die leest als een thriller, een spannende literaire thriller bovendien! Ook een lezer die minder geneigd is een biografie ter hand te nemen van een historische figuur (Mary, Queen of Scots ; 1542- 1587) uit de 16de eeuw zal aan dit literaire werk van Stefan Zweig vast enkele uren puur leesgenot beleven. Het zeer bewogen, turbulente leven van Maria Stuart, vol van intrige en passie – “Geen vrouw is op een meer uiteenlopende wijze getekend als zij, nu eens als moordenares, dan als martelares, als dwaze intrigante en als hemelse heilige.”- staat hiervoor garant. Maar meer nog de ongeëvenaarde schrijfstijl van Stefan Zweig.

  De auteur heeft uit het immens groot arsenaal aan documenten, protocollen, akten, brieven… het historisch materiaal verzameld waarmee hij de grillige mozaïek heeft gelegd van de historische feitelijkheden die zich in het leven van Maria Stuart hebben voorgedaan. De vele mozaïekstenen heeft hij met zijn eigen interpretatie en visie op de feiten tot een leesbaar en onderhoudend geheel bij elkaar gevoegd. En het is precies in dit ‘voegwerk’ dat Stefan Zweig zijn literair meesterschap toont: de biografie is een roman geworden.

  De auteur neemt stelling in, nuanceert, fileert fijntjes en oordeelt met kracht als het moet. Over de calvinistische fanaticus, John Knox, schrijft hij: “Wie zijn mening niet deelt, is een misdadiger. Wie slechts één enkele stap van zijn eisen afwijkt, een satansknecht. Knox heeft de duistere moed van de van zichzelf bezeten mens, de hartstocht van de geborneerde extaticus en de stinkende trots van de eigengerechtigde… Deze kille fanaticus kent geen andere vreugde dan de triomf van de betweterij, geen andere gerechtigheid dan de overwinning van zijn zaak.”

  Stefan Zweig schrijft vanuit een grote betrokkenheid met zijn hoofdpersonage, Maria Stuart, en met de andere dramatis personae. Hij geeft blijk van grote empathie en weet zo diep door te dringen in hun gevoelsleven, vol onverwachte turbulentie en voorspelde tegenstrijdigheden. Bij dit alles gebruikt hij een beeldende taal. Wat te denken bijvoorbeeld van de wijze waarop hij een ingestudeerde woede-uitbarsting van Queen Elisabeth verbeeldt? “Wat op zijn (= W. Cecil, de Engelse staatskanselier) hoofd neerhagelt is geen theateronweer, maar een donderende ontlading van werkelijke woede, een orkaan van beledigingen, een wolkbreuk van beschimpingen.”

  Wie denkt een boek in handen te hebben waarin hij zich enkel kan verlustigen in de persoonlijke lotgevallen ( ‘les petites histoires’) van de Schotse koningin en haar entourage, zal van bij de eerste bladzijden meteen op een ander spoor worden gezet. In “Maria Stuart” krijgt de lezer een veel ruimer perspectief te zien; hoe Reformatie en Contrareformatie met elkaar duelleren en hoe Schotland als strijdtoneel fungeert; hoe een huwelijk met een vorstin voor een vorst de gemakkelijkste manier is om zijn macht en territorium te vergroten, veel gemakkelijker dan door oorlog; hoe edelen konkelen en foezelen en niet beducht zijn voor het beramen van een moord…

  Dat Stefan Zweig een goed observator en analist is van politieke situaties blijkt uit de overvloedige fragmenten waarin hij de machtshebbers beschrijft. “Triomf maakt hen niet deemoedig maar hovaardig, en in kinderachtige dwaasheid verwisselen ze een hun toegevallen geluk met eigen verdienste.” – “ Wanneer politiek eenmaal de hoogste warmtegraad van de hartstocht heeft bereikt, dan verdampen alle morele en juridische bedenkingen, dan verdwijnt de laatste consideratie met fatsoen en eer, dan is zelfs een sluipmoord een verheven offerdaad.” Vaak krijg je als lezer de indruk dat het gaat om politiekers van vandaag!

  Dank zij deze heruitgave van ‘Maria Stuart’, kunnen wij net als de vele duizenden uit de vorige eeuw vandaag opnieuw genieten van een literair meesterstuk van deze Oostenrijkse schrijver, Stefan Zweig (1981-1942) en krijgen wij een beeld van een iconische vrouw, in Schotland verguisd door sommigen maar geliefd door velen, die uiteindelijk op 8 februari 1587 op een waardige manier het schavot beklimt en haar hoofd op het blok legt…
  Paul Veevaete


Een beoordeling toevoegen