Maria Austria

Fotografe
Auteur: Martien Frijns | Uitgever: M10Boeken

50,00

Maria Austria (1915-1975) werd geboren in Karlsbad (tegenwoordig Karoly Vary in de republiek Tsjechië). In 1933 vertrekt ze naar Wenen waar ze de fotovakopleiding aan de Graphische Lehr- und Versuchsanstalt volgt. Met haar diploma op zak vlucht ze in 1937 naar Amsterdam, waar haar zus Lisbeth (textielontwerpster) woont en werkt. Samen beginnen ze een bedrijf. Als in 1940 de oorlog uitbreekt, meldt haar zus zich in Westerbork. Maria Austria duikt onder en raakt betrokken in het verzet. Hier leert ze Henk Jonker kennen met wie ze in 1950 trouwt. Meteen na de oorlog richt zij samen met vijf andere fotografen het fotobureau Particam Pictures op.

Een keerpunt in haar leven is de scheiding van Henk Jonker in 1963. Nog een keer gooit ze het werkroer radicaal om. Ze wijst alle traditionele opdrachtgevers de deur en concentreert zich op muziek-, ballet-, theaterfotografie. In 1965 reist ze naar Israël en in hetzelfde jaar bezoekt ze Josephine Baker in Frankrijk, omringd door haar pleegkinderen. Twee jaar later bezoekt ze Israël nogmaals. 10 Januari 1975 overlijdt ze ten gevolge van een verwaarloosde griep.

Biograaf Martien Frijns laat Austria’s leven spreken aan de hand van chronologisch geordende foto’s én fotoverhalen. Haar in historische, belangwekkende fotoverhalen krijgen volop de ruimte in het boek. Zo is er uitgebreide aandacht voor ‘Het Achterhuis’, ‘De Watersnoodramp’, ‘Josephine Baker’ en haar beide Israëlreizen in 1965 en 1967.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789493332058 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Fotografe

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

768

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

11-04-2024

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

2

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Maria Austria” te beoordelen