Mama las Marx

Communistische gezinnen in naoorlogs Nederland
Auteur: Elke Weesjes | Uitgever: Mazirel Pers

24,99

Tijdens de Koude Oorlog was de Nederlandse communistische partij een echte familieaangelegenheid en had, naar Sovjet-voorbeeld, een recept voor alle aspecten van het bestaan. Historicus Elke Weesjes interviewde jarenlang mannen en vrouwen die in naoorlogs Nederland opgroeiden in communistische gezinnen: mensen wier leven werd gevormd door de communistische levensbeschouwing en de discriminatie die communisten ten deel viel. Weesjes kijkt met empathie naar hun positie op school, in de wijk en in heel het land, en heeft ook oog voor onderwerpen als opvoeding, seksuele voorlichting en de positie van de vrouw. Want hoe ‘anders’ de communisten toen ook waren, in sommige opzichten liepen zij voor. Links zijn werd op den duur zelfs ‘hip’, terwijl er van het communisme zelf steeds minder overbleef. En de kinderen? Die brachten het idealisme van hun ouders vaak op een heel eigen manier in de praktijk.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789462499140 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Communistische gezinnen in naoorlogs Nederland

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

224

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

07-04-2023

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

5 beoordelingen voor Mama las Marx

  1. 3 van 5

    Willem

    Aardig boekje. Beetje beperkte scope. Wekt met de interviews en de tekst de indruk dat leden van de CPN kort na de oorlog uitsluitend te vinden waren in arme arbeiderswijken, terwijl ook veel academici en kunstenaars lid waren. Ook in betere buurten.

  2. 5 van 5

    Daniel

    Eindelijk een boek die op een genuanceerde wijze een communistische jeugd beschrijft. Het is een interessant, vermakelijk maar ook erg herkenbaar boek. Ik heb het in een ruk uitgelezen. Een aanrader!

  3. 5 van 5

    David

    Het boek geeft een mooie inkijk in hoe het was om op te groeien in een communistisch gezin. De beschreven ervaringen van de geïnterviewde personen is niet alleen interessant en herkenbaar voor Nederlanders die zelf net na de oorlog opgroeiden, maar mijns inziens ook voor mensen die in streng religieuze gezinnen opgroeiden. Het boek is toegankelijk geschreven en een echte aanrader.

  4. 5 van 5

    Sarah

    Prachtig boek waarin Weesjes de lezer een kijk geeft in het leven van communistische gezinnen door de herinneringen van, inmiddels volwassenen, aan hun jeugd. Hoewel het duidelijk is dat de schrijfster een academische achtergrond heeft met diepgaande kennis van dit onderwerp, is het haar toch gelukt een goed toegankelijk, en prettig leesbaar boek te creëeren waarin een zeer complexe geschiedenis op een overzichtelijke manier wordt neergezet. Waar boeken over dit onderwerp veelal gekleurd zijn door meningen lijkt Weesjes door het boek heen een neutrale houding te houden waarin zij een communistische jeugd noch verheerlijkt, noch verketterd. Al om al zeker een aanrader.

  5. Joke

    Een prettig en vlot geschreven boek waarin Weesjes laat zien dat het beklemmende beeld dat bestaat van een communistische jeugd lang niet altijd opgaat. Communistische ouders waren, volgens de 27 mensen die Weesjes interviewde over een periode van 20 jaar, misschien politiek kortzichtig, maar sociaal en cultureel gezien waren ze juist heel ruimdenkend. De onderwerpen van de hoofdstukken zijn gevarieerd en zware onderwerpen zoals oorlogstrauma, de invloed van de Koude Oorlog, de vervolging van communisten, en armoede worden afgewisseld met thema’s zoals liefde & seks, vriendschappen, de positie van de vrouw, en muziek & literatuur.

    Hoewel het zeker niet makkelijk was om in een communistisch gezin op te groeien, kijken de meeste deelnemers toch met plezier op hun jeugd terug. Ze benadrukken dat hun ouders goede mensen waren die de maatschappij zo graag wilden veranderen maar helaas in hun strijd geleid werden door Moskou. Zelfs deelnemers met militante en ‘drammerige’ ouders waren over het algemeen vergevingsgezind. Een enkeling koesterde wrok en woede. En Weesjes besteed ook aan deze mensen ampel aandacht. Het resultaat is een onpartijdig boek en een prachtige aanvulling op de bestaande literatuur.


Een beoordeling toevoegen