Magnum Opus

Het leven van Johannes, Hubert, Lambert en M. v
Auteur: Raymond Coremans | Uitgever: Uitgeverij C. De Vries-Brouwers

25,00

Voor de eerste maal wordt het leven van Jan Van Eyck en familie te boek gesteld in een biografische roman. De historische gegevens zijn schaars, maar werden alle opgenomen en vormen mede het stramien van het verhaal. Ondanks een doolhof van theorieën gelanceerd door eminente geleerden met als belangrijkste dr. Elisabeth Dhanens, maar ook Erwin Panofsky, Lorne Campbell, Volker Herzner, Pierre-Michel Bertrand en tientallen anderen, werd een evenwichtig levensverloop samengesteld.

Hubert wil tegen de wil van zijn vader kunstenaar worden, maar het succes blijft uit tot hij een grote opdracht krijgt in Gent. Zijn zuster Margaretha heeft een gouden zangstem maar worstelt met haar liefdesleven; zij troost zich door haar broers bij te staan. De volgende, Lambert, is de enige die naast de jongste, Johannes, historisch wordt vermeld. Van Johannes zijn de meeste biografische gegevens gekend. We volgen hem vanaf zijn geboorte tot zijn overlijden, met alle gekende gebeurtenissen uit zijn leven verweven tot een verhaal dat tevens een beeld geeft van de tijd waarin hij leefde.

Nieuw is het gegeven dat Jan Van Eyck zijn broer geportretteerd heeft op het geheimzinnige Tymotheus-portret in de National Gallery te Londen. Het portret dateert van 10 oktober 1432, nadat sinds 6 mei van hetzelfde jaar het Lam Gods in Gent was geïnstalleerd. Ongetwijfeld wou Johannes zijn broer Hubert, die bijna zes jaar eerder was overleden, vereren in een getrouwe herinnering, ‘Leal Souvenir’ zoals op het werk vermeld staat.

Opgevat als een soort dagboek kan het werk als een episodische roman worden gelezen. Het genre is een zelden toegepaste vorm van de biografische roman, namelijk fact-fiction voor de kenners. En mensen die graag reizen zullen te weten komen hoe dit in de 15e eeuw heel wat meer inhield dan tegenwoordig.

Raymond Corremans studeerde o.a. economische geschiedenis te Antwerpen bij professor Theo Luykx en was werkzaam als administrator bij de stad Antwerpen district Hoboken.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789059275843 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Het leven van Johannes, Hubert, Lambert en M. v

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

480

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

02-11-2018

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Magnum Opus” te beoordelen