Maarten van Rossem

Krijgsheer en bouwer, Gelre 1500-1555
Auteur: Marjan Witteveen | Uitgever: WalburgPers Algemeen

29,99

Veldheer Maarten van Rossem is de geschiedenis ingegaan als de Gelderse krijger met vele wapenfeiten. Zijn veldtochten zijn uitvoerig beschreven in algemene geschiedenissen van Nederland, maar vooral vanuit Hollands of Brabants perspectief. Door het ontbreken van bronnen over de persoon zelf, kon zo een beeld ontstaan van een meedogenloze maarschalk die roofde, plunderde en met harde hand de onafhankelijkheid van het hertogdom Gelre verdedigde. Zijn roemruchte tochten naar Den Haag en Antwerpen en zijn niet aflatende strijd tussen de Bourgondische gewesten en het Franse Rijk spraken tot de verbeelding. Maar Van Rossem was veel meer dan de geroemde of gevreesde legeraanvoerder die de geschiedenis is ingegaan als de Gelderse Attila, dat overgeleverde beeld verdient bijstelling. Door de waardering die hij kreeg van zowel hertog Karel van Gelre als van keizer Karel V en regentes Maria van Hongarije had hij veel aanzien onder zijn collega’s, de invloedrijke leden van de hoge adel.

Bovendien was Van Rossem ook een bouwheer. In de jaren dat er niet werd gevochten wendde hij zijn macht en rijkdom aan om zijn bezit uit te breiden en fraaie huizen te bouwen. Gelderland kan zich nog steeds beroemen op zeldzame monumenten uit de vroege renaissance die hij tot stand heeft gebracht. Voor die kant van Maarten van Rossem is tot nu toe weinig aandacht geweest, zoals ook over het leven naast de strijd nauwelijks iets bekend is. Op basis van de schaarse bronnen en deelstudies reconstrueert Marjan Witteveen het leven van de Zaltbommelse legeraanvoerder. In Maarten van Rossem, krijgsheer en bouwer in Gelre (1500-1555) keert zij terug naar de bekende wapenfeiten, maar plaatst die ook naast Van Rossems politieke loopbaan en bovenal naast zijn grote betekenis voor de bouwkunst in Gelderland. 

Drs. Marjan Witteveen-Jansen (1942) woont in Zaltbommel en deed als zelfstandige ervaring op in het onderwijs en in de plaatselijke monumentenzorg, was verbonden aan musea en werkte mee aan historische en kunsthistorische publicaties over de Bommelerwaard.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789462494732 Categorieën: , ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Krijgsheer en bouwer, Gelre 1500-1555

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

256

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

17-09-2020

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

1 beoordeling voor Maarten van Rossem

  1. 5 van 5

    Mr. Emin Schijlen

    Een mooi en helder beschreven boek van o.a. de periode van 1500 – 1555 dat veldheer Maarten van Rossem hier ten lande en op het vaste Europese land militair goed tekeer kon gaan. Deze indrukwekkende periode van nietsontziende West-Europese krijgslust, dient dan ook in het juiste perspectief geplaatst te worden vanuit een bredere context van de Britse/Saksische presentatie van Columbus vanaf 1492 inzake de Nieuwe Wereld. Met het veiligstellen van de Atlantische oversteek naar de Nieuwe Wereld van Noord- en Zuid-Amerika door de Saksen/Britten vóór 1492, werd na 1492 heel Europa onderling bezig gehouden met vetes, burgeroorlogen, opstanden en nog meer gecreëerde militaire chaostoestanden die zij presenteerden als oorlog. Deze bovenliggende context miste ik wel, zodat de militaire bewegingsvrijheid van veldheer Maarten van Rossem en zijn makkers ook veel beter begrepen kunnen worden. In datzelfde krijgswetenschappelijk perspectief dient ook het eerste rampjaar van Zutphen van 1572 geplaatst te worden, terwijl met Maarten van Rossem eigenlijk al niets overbleef van het Gelderse kwartier. Precies zoals het schiereiland van Andalucia in 1492 volledig schoongeveegd werd van alle andersdenkenden en van vaste internationale handelsnetwerken. Uiterst interessant (p. 87) dat deze verwoestede veldheer in 1534 ook tevens optrad als rechter middels diens gezag in zijn heerlijkheid waaronder rechterlijke bevoegdheid. Ook in dit prachtboek treffen we een identieke gelijkenis aan van eenling en alleskunner bij Maarten van Rossem, die tevens een stadspaleis kon bouwen in zijn woonplaats. Exact hetzelfde als met Renier Pauw (1564 – 1636) maar dan in Amsterdam. Diezelfde systematiek qua presentatie van eenlingen, zagen wij nadien ook met staalmagnaat Andrew Carnegie (1835 – 1919) en oliekoning John D. Rockefeller (1839 – 1937). Terwijl daarachter steeds diezelfde dominante groep Saksen/Britten schuilgaan die het bovenliggend en aansturend segment vormen van militaire expansie, invallen en -bezetting. Gezien de beperkte vrijheid van krijgswetenschappelijke geschiedschrijving over deze standaard werkwijze van de Saksen en hun Saksische levensboom respectievelijk het gebruik maken van het kwaad van de verboden boom van Adam & Eva, zien wij allemaal genoegzaam duidelijk terugkomen in dit prachtboek. Alle Saksische symbolen, zoals in navolging van de Romeinen hier ten lande die elkaar met hetzelfde kwaad bestreden, zien we ook in dit boek middels de ronde lauwerkrans, golvende ranken met bladwerk, beeldfiguren die een tak met blad vasthouden, etc. Zij allen eren en prijzen de verboden boom van Adam & Eva om zo van het kwaad gebruik te kunnen maken voor werelds gewin en vermaak. Althans dat is wat zij als dwalende dan immers zijn gaan geloven.
    Op pag. 70 bovenaan acht ik het n-woord geschiedkundig volstrekt onnodig en ongepast, net zoals de 12 jarige huwelijkskandidate in juni 1541 op pag. 120 uiteraard nimmer met haar vader mee terugging. Zij werd als een rijpe vrouw aanschouwd en als het bezit van Hertog Willem daar achtergelaten als gevolg van hun biologische normen en natuurlijke waarden. Hoe vrijuit veldheer Van Rossem tekeer kon gaan qua plunderingen, strooptochten en moordpartijen in Europa, is een 12 jarige meer of minder hetzelfde als met de vijand na vrede direct militair optrekken tegen een andere voormalige bondgenoot. Het gaat er steeds om om de mens en de mensheid zoveel mogelijk, zo vaak en zo erg te vernederen tot op het bot, wanneer de mens denkt de verboden boom van Adam & Eva te kunnen benaderen. Grondbezit en macht is het wat zij dan gaan geloven, wat in dit prachtboek dan ook steeds de rode draad is van alle stedelijke ellende op het vaste Europese landschap.


Een beoordeling toevoegen