Luchtwachttorens uit de Koude Oorlog

Kijken – Luisteren – Doorgeven
Auteur: Sandra van Lochem | Uitgever: nai010 uitgevers/publishers

49,95

Luchtwachttorens uit de Koude Oorlog geeft een compleet beeld van het landelijke netwerk van luchtwachttorens waarin tussen 1950 en 1968 duizenden vrijwilligers in weer en wind het luchtruim afzochten naar vijandelijke Russische vliegtuigen. Een nationaal netwerk dat een taak vervulde binnen de internationale luchtverdediging van West-Europa. Van de bijna 300 objecten zijn er nog 70 bewaard gebleven: betonnen torens, bakstenen uitkijkposten en commandocentra. De door architect Marten Zwaagstra ontworpen betonnen raatbouwtorens vormen architectonische getuigen van de Koude Oorlog. Hun constructie uit prefab beton is typerend voor de wederopbouw in de jaren vijftig.

Het boek vertelt ook het verhaal van de waarnemers op de torens, van de vele gewone burgers, mannen én vrouwen, die bij de verdediging en bescherming van ons land betrokken waren. Het boek stopt niet bij de buitengebruikstelling van de torens in 1968, maar beschrijft ook de gebeurtenissen erna, van sloop tot creatief hergebruik. Persoonlijke anekdotes en verhalen van ooggetuigen brengen de historie van de resterende torens tot leven. De vele historische en hedendaagse foto’s, bouwtekeningen en kaarten vormen een uitgebreid beeldverhaal. Tot slot is een catalogus van alle ooit gebouwde objecten met type en huidige staat opgenomen.

Historisch geograaf Sandra van Lochem deed jarenlang onderzoek naar luchtwachttorens. Ze werkt als erfgoedspecialist bij Natuurmonumenten en publiceert regelmatig over Koude Oorlog-onderwerpen, buitenplaatsen en landschappelijk erfgoed.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789462086906 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Kijken – Luisteren – Doorgeven

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

400

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

19-10-2022

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Luchtwachttorens uit de Koude Oorlog” te beoordelen