Limburg en de Eerste Wereldoorlog

Auteur: Eugène Rosier, Henk van der Linden | Uitgever: Uitgeverij Aspekt B.V.

29,95

In augustus 1914 trok het oorlogsgeweld net over de grens aan de ogen van de Limburgers voorbij en in 1919 ontsnapten zij maar net aan annexatie door onze zuiderburen, de Belgen. En intussen speelde zich in het lieflijke Limburgse landschap met haar vanouds bourgondische en gemoedelijke inwoners een formidabele episode in hun geschiedenis af. In neutraal Nederland gebeurde nauwelijks wat tijdens de Grote Oorlog, zo kijken velen nog tegen deze periode aan. Voor Limburg gaat dat absoluut niet op. Zeker, ook in Limburg gebeurde alles wat de rest van het neutrale Nederland overkwam: mobilisatie, inkwartiering, opvang van vluchtelingen, schaarste en distributie van voedsel en allerlei andere levensbehoeften. Ook Limburg kende een steeds grotere invloed van de overheid op het economisch leven, met een eindeloos aantal regels en voorschriften.

Maar daarnaast speelde er in Limburg nog veel meer. De rest van ons land had grote problemen met de brandstofvoorziening, en Limburg had kolen…. De vele kilometers grenslijn hadden een grote aantrekkingskracht op Belgische, Duitse en Russische deserteurs. Smokkel vierde hoogtij, er werden grote oorlogswinsten gemaakt. De Dodendraad aan de Belgische grens kostte vele levens. De Duitse keizer met zijn gevolg zocht er aan het einde van de oorlog zijn toevlucht en de Belgen keken begerig naar Limburg als een aardige compensatie voor hun oorlogsschade.

Dit is een uniek boek. Voor het eerst is dankzij de medewerking van vele Limburgse heemkundige verenigingen het enerverende leven in Limburg tijdens de Eerste Wereldoorlog bijeengebracht.

Bekijk hier meer boeken uit deze reeks

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789461535115 Categorieën: , ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

,

Uitgever

Aantal pagina's

474

Leverbaar

Uitverkocht

Uitgiftedatum

16-10-2014

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Uitverkocht

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Limburg en de Eerste Wereldoorlog” te beoordelen