Levi’s eerste kerstfeest

Jeugdverhalen over jodenbekering (1792-2015)
Auteur: Ewoud Sanders | Uitgever: Uitgeverij Vantilt

19,95

Christenen moeten de joden koesteren, want zij zijn Gods uitverkoren volk en bovendien was Jezus joods. Maar de joden moeten Jezus wel als de Messias erkennen.
Dat is, in essentie, de boodschap van vijfenzestig protestantse en twaalf katholieke jeugdverhalen over jodenbekering die Ewoud Sanders in dit boek nauwgezet in kaart brengt. Hij onderzoekt hun herkomst en drukgeschiedenis, hoe ze werden ontvangen en in hoeverre er verhaalpatronen in te herkennen zijn.
De verhalen verschenen in boekvorm, als krantenfeuilleton, in tijdschriften, in schoolboeken, als kerstgeschenk of als toneelstuk. Het verhaal dateert van 1792, het jongste van 2015 – want in orthodoxprotestantse kringen beleven sommige jeugdverhalen over jodenbekering herdruk na herdruk.
De filosemitische boodschap (‘wij koesteren de joden’) gaat van oudsher hand in hand met antisemitisme; joodse kinderen die door hun ouders grof worden mishandeld omdat zij zich willen bekeren en joden die op de grond spugen als zij over ‘vuile christenen’ of ‘vuile gojim’ praten. Dergelijke verhalen worden, hoe onvoorstelbaar ook, nog altijd aanbevolen voor gereformeerde kinderen vanaf elf jaar.

Joden slachtten christenkinderen en bakten hun bloed door het Paasbrood
Recensie door André Horlings van Historiek

Dankzij intensief speurwerk en een uitgebreide kennis van digitaliseringsmethoden is Ewoud Sanders er in geslaagd om de Jodenzending, een bijna vergeten onderwerp uit de kerkgeschiedenis, in een onthullend proefschrift te ontrukken aan de vergetelheid.

Recensie door Hans Ester van Friesch Dagblad

‘Sanders heeft zijn boek uitstekend opgebouwd. Het bevat een schat aan informatie die anders met de tijd zou zijn vervaagd.’

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789460042881 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Jeugdverhalen over jodenbekering (1792-2015)

Auteur

Uitgever

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

03-03-2017

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Levi’s eerste kerstfeest” te beoordelen