Levenslessen van de oermens

Hoe wij van onszelf vervreemd raakten en wat we daaraan kunnen doen
Auteur: Carel van Schaik, Kai Michel | Uitgever: Balans

27,99

Elke dag wordt het nieuws gedomineerd door crises, oorlogen en rampen. Het aantal mensen dat lijdt aan depressies en angststoornissen is nog nooit zo hoog geweest. Heel lang heeft de kerk ons voorgehouden dat alle onheil wordt veroorzaakt door de zondigheid van de mens. In onze huidige, individuele maatschappij bestaat een hele industrie van psychologen en coaches die ons allerhande behandelingen voorschrijven, van psychotherapie tot time management, van mindfulness tot weerbaarheidstraining.

De resultaten van die therapieën zijn vaak matig. De oorzaak van alle ellende ligt dan ook niet in onszelf, maar in de omstandigheden waarin wij leven. Terwijl we sociale wezens zijn, leven we in een hyperindividuele samenleving. We zijn verantwoordelijk voor ons eigen geluk, voor ons eigen succes. De prikkels volgen elkaar in steeds hoger tempo op. We staan altijd aan. Maar in plaats van continu contact via schermen, hebben we rust nodig en relaties met mensen van vlees en bloed.

Recent wetenschappelijk onderzoek heeft onomstotelijk aangetoond dat de razendsnel veranderende wereld steeds verder uit de pas gaat lopen met onze evolutionaire make-up. Als we willen weten wat er fout gaat in ons leven, dan moeten we de diepte in van ons verleden en vandaaruit verder kijken. Lessen van de oermens is een even overtuigend als hartstochtelijk pleidooi voor een menselijker wereld.

Carel van Schaik (Rotterdam, 1953) is gedragswetenschapper en evolutiebioloog. Hij doet onderzoek naar de wortels van de menselijke cultuur. Hij is hoogleraar aan de Universiteit van Zu?rich, corresponderend lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen en Fellow van de Max Planck Society.

Kai Michel (Hamburg, 1967) is historicus. Samen met Carel van Schaik schreef hij De waarheid over Eva, een bekroonde analyse van de sociale ongelijkheid tussen de seksen, en de bestseller Het oerboek van de mens, over de evolutie en de Bijbel.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789463823319 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Hoe wij van onszelf vervreemd raakten en wat we daaraan kunnen doen

Auteur

,

Uitgever

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

10-04-2024

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Levenslessen van de oermens” te beoordelen