Leuven en zijn colleges

Trefpunt van intellectueel leven in de Nederlanden (1425-1797)
Auteur: Edward De Maesschalck | Uitgever: Sterck & De Vreese

39,95

De KU Leuven werd gesticht in 1425. Studenten kwamen uit alle windstreken, van Artesië in het zuiden tot Friesland in het noorden. Filips-Willem, zoon van Willem van Oranje, Marnix van Sint-Aldegonde, Johan van Oldenbarnevelt, Erasmus, Dodoens, Vesalius, Mercator, ja zelfs paus Adrianus van Utrecht, zaten er op de studiebanken. Leuven was hét trefpunt van het intellectuele leven in de Nederlanden.

Edward De Maesschalck, dr. in de middeleeuwse geschiedenis en alumnus van de universiteit, richt in dit boek zijn aandacht op een tot nu onderbelicht maar belangrijk facet van de universiteitsgeschiedenis: de colleges. Ze werden gesticht door weldoeners die hun bezittingen voorbestemden om tot ver na hun dood te voorzien in kost en inwoning voor familieleden, streekgenoten of gewoon voor arme studenten. Het was mecenaat avant-la-lettre, een zeldzame kans om de maatschappelijke ladder op te klimmen.

Leuven en zijn colleges biedt een verrassend en vernieuwend beeld van meer dan drie eeuwen universiteit. De voor dit boek speciaal ontworpen kaarten laten je ronddwalen door de stad in het spoor van de student van toen.

Edward De Maesschalck publiceerde spraakmakende boeken over de Bourgondische vorsten, de graven van Vlaanderen en de Habsburgers.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789056157005 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Trefpunt van intellectueel leven in de Nederlanden (1425-1797)

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

356

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

16-06-2021

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Leuven en zijn colleges” te beoordelen