Leopold II

Het hele verhaal
Auteur: Johan Op de Beeck | Uitgever: Horizon

39,99

Een grote koning of een massamoordenaar?

Was Leopold II (1835 – 1909) een grote koning of een massamoordenaar? De vorst regeerde vanaf 1865 tot aan zijn dood in 1909 over België en was gedurende 23 jaar de soeverein van Congo-Vrijstaat. Johan Op de Beeck onderzoekt zijn echte verantwoordelijkheid daar.
Leopolds leven omvatte echter veel meer dan het koloniale verleden van België. De koning vocht voor de defensie en de economische onafhankelijkheid van zijn prille natie. In zijn omgang met staatshoofden en media getuigde hij van sterk staatsmanschap, zoniet van doortrapte sluwheid. Hij regeerde over België in een van de woeligste periodes. Controversieel is ook zijn privéleven, vol koppigheid, avontuur, bizar gedrag en overspel.
Na Napoleon en De Zonnekoning schrijft meesterverteller Johan Op de Beeck opnieuw een pageturner over een van de belangrijkste en kleurrijkste historische figuren uit de geschiedenis. Een meeslepend levensverhaal, actueler dan ooit.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789463962094 Categorieën: , ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Het hele verhaal

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

816

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

04-09-2020

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

1 beoordeling voor Leopold II

  1. 5 van 5

    Paul Veevaete

    In de nadagen van de recente (juni 2020) internationale ‘black lives matter’ protesten laait de controverse t.a.v. Leopold II in eigen land België opnieuw hoog op: borstbeelden, straatnaamborden… geen verwijzing naar deze koning wordt ongemoeid gelaten, beklad of vernield. Toeval of niet, uitgerekend op dat moment vind ik de achthonderd bladzijden tellende pil “Leopold II – het hele verhaal” van Johan Op de Beeck op de boekenplank. Vooral de ondertitel van het boek creëert grote verwachtingen en haalt mij uiteindelijk over de streep om deze ‘koninklijke biografie’ met voorrang op andere recent uitgebrachte historische boeken te lezen. Op 31 januari 2021 sla ik de laatste bladzijde om, precies de dag waarop de internationale ‘black lives matter’- beweging genomineerd wordt voor de Nobelprijs van de vrede 2021.

    Akkoord, hoogleraren in de geschiedenis zullen dit boek van Johan Op de Beeck “Leopold II – het hele verhaal” wellicht niet als een standaardwerk opnemen in de boekenlijst van de opleiding tot master in de hedendaagse geschiedenis. Daarvoor is het ook niet bedoeld! De teneur van de kritiek op de “Bourgondiërs” van Bart Van Loo zal vast en zeker ook Johan Op de Beeck zijn deel zijn. Maar met deze voor een breed publiek toegankelijke levensbeschrijving van een visionaire vorst die zijn blijvende stempel heeft gedrukt op zowel de Belgische als de internationale geschiedenis, geeft Johan Op de Beeck vele duizenden lezers de kans om hun beeld over Leopold II bij te stellen.

    Wellicht is Leopold II ‘te groot’, betwistbaar groot, voor het kleine en jonge België einde van de 19de , begin 20ste eeuw. Geheel in de lijn van de tijdsgeest en in navolging van andere machtige en koloniserende Europese mogendheden gaat hij met grote en volgehouden hardnekkigheid op zoek naar gebiedsuitbreiding voor het kleine België. Hiervoor lonkt hij o.m. naar China, Egypte, Zuid-Afrika…

    Bij leven zorgt Leopold II al voor heel wat controverse in binnen- en buitenland. Om zijn visionaire ideeën -te groot voor de geest van zijn land?- en vooral om de eigenzinnigheid waarmee hij zijn ideeën omzet in werkelijkheid, wordt hij door zeer velen verguisd en slechts door heel weinigen geëerd. Meer dan een eeuw na zijn dood blijft hij voor verdeeldheid en hevige discussie zorgen. Vooral de kolonisering van Congo-Vrijstaat en zijn ‘vermeende’ verantwoordelijkheid voor de hier begane wandaden, blijven velen nog beroeren. De talrijke infrastructuurwerken (havens, spoorwegen, parken, lanen…), gebouwen en kunstwerken die door Leopold II werden gerealiseerd en aan België ook vandaag nog een internationale uitstraling geven, blijven hierdoor ondergewaardeerd of miskend; maar niet zo in dit boek waarin Johan Op de Beeck ‘het hele verhaal’ vertelt.

    Het lezen van dit boek is een goede voorbereiding om straks te kunnen volgen wanneer in de media verslag wordt uitgebracht over het debat dat in de bijzondere Kamercommissie wordt gevoerd over ons koloniaal verleden en de rol van koning Leopold II hierin. Zonder te tellen op hoeveel bladzijden de auteur kritiek levert op Leopold II of op hoeveel bladzijden hij de loftrompet steekt en ‘verzachtende omstandigheden’ pleit –deze teloefening laat ik aan anderen over!- de lezer krijgt in elk geval de beide kanten van de medaille, en dus de nuances, te zien. Het zijn juist deze nuances die kunnen helpen om tot een meer correcte beeldvorming te komen, een beeldvorming die mensen kunnen behoeden voor het innemen van al te extreme of te enge standpunten die kunnen leiden tot bijv. verdere beeldenstorm.

    De schrijfstijl van de auteur zorgt ervoor dat het boek ook vlot leest, ook voor een lezer die niet spontaan een historische ‘biografie’ uit het boekenrek zou nemen. Dat Johan Op de Beeck een meesterlijk verteller is, daarvan getuigde hij reeds in zijn vorige boeken. Ook nu leest “Leopold II – het hele verhaal” inderdaad als een verhaal, waarin de veelvuldige (vertaalde) aanhalingen uit historische bronnen nooit remmend werken. Zijn toon is vaak ook poëtisch ( “Het zachte ritselen van het voorjaarslover fleurde de paleistuin van Laken op. Hoog in de lucht jubelden mussen en spreeuwen de lente tegemoet.”) Het verhaal wordt verteld in vijftig hoofdstukken met telkens een bepaald thema of vanuit een bepaald perspectief. Deze opbouw zorgt ervoor dat de lezer het geheel blijft overzien. Doorheen het verhaal wordt de chronologie min of meer behouden en ziet de lezer Leopold evolueren van jonge koppige, impulsieve prins-troonopvolger tot hardnekkige en gewiekste onderhandelaar / lobbyist en wilskrachtige, energieke en ambitieuze vorst.

    Van heel wat (Belgische en internationale) historische en politieke figuren die in het leven van Leopold een beslissende rol hebben gespeeld, is een zwart-wit illustratie opgenomen. In het midden van het boek zit een katern met een aantal kleurillustratie van Leopold II zelf, van enkele dichte verwanten alsook een stamboom van de 1ste, 2de en 3de generatie van het Belgisch koningshuis

    Jammer dat de door alle schrijvers alom gevreesde zetduivel als een soort virus op verschillende plaatsen ook in dit boek heeft rondgewaard en toegeslagen, zelfs op een prominente plaats (de achterflap) met een verkeerd geboortejaar van Leopold II. Deze fouten zijn wellicht op het conto van de corrector te schrijven en doen weinig afbreuk aan de waarde van deze publicatie.

    Dit boek van Johan Op de Beeck biedt alvast velen een toegankelijke en leesbare correctie op het beeld van Leopold II dat vele generaties leerlingen en scholieren uit de vorige eeuw via hun geschiedenislessen en -boeken hebben meegekregen. Ook de ruime aandacht die de auteur schenkt aan ‘de mens’ Leopold met zijn nukken en onhebbelijkheden, zijn karakter en temperament, zijn hobby’s en zijn passies, zijn ‘bijwijlen avontureske en soms bizarre gedragingen’, maar ook aan zijn gevoeligheden en zijn emoties… draagt bij tot ‘het hele verhaal’ dat wellicht nog niet eerder op deze wijze werd verteld.

    Paul Veevaete


Een beoordeling toevoegen