Land zonder koning

Boudewijn, de abortuswet en de mini-koningskwestie
Auteur: André Alen, Jan Velaers | Uitgever: Lannoo

29,99

Kijk in dit boek achter de schermen van de mini-koningskwestie, waarbij Koning Boudewijn in de onmogelijkheid om te regeren wordt gesteld, zodat hij de abortuswet niet hoeft te tekenen.

 

Op 30 maart 1990 stuurt Koning Boudewijn een brief naar eerste minister Martens. Daarin deelt hij hem mee dat hij vanwege gewetensbezwaren de nieuwe abortuswet niet kan ondertekenen. De premier en de vicepremiers zoeken dag en nacht naar een oplossing en stellen uiteindelijk voor om de Koning ‘in de onmogelijkheid om te regeren’; te verklaren, zodat de ministers in zijn plaats de wet kunnen bekrachtigen. En zo gebeurde het. Er ging een schokgolf door het land. Het was 36 uur zonder Koning.

Dit boek biedt nu een unieke blik achter de schermen van een van de spannendste episodes uit de recente Belgische politieke geschiedenis. Jan Velaers vertelt wat er zich tijdens de crisis van dag tot dag en van uur tot uur heeft afgespeeld. Hij plaatst de abortuswet en Boudewijns gewetensnood in hun context en belicht de opmerkelijke constitutionele oplossing die toen is bedacht. Voor het minutieuze relaas maakt hij onder andere gebruik van twee nooit eerder gepubliceerde ooggetuigenverslagen, één van André Alen, de toenmalige secretaris van de ministerraad, en één van toenmalig CVP-voorzitter Herman Van Rompuy.

André Alen, die de politieke hoogspanning vanaf de eerste rij meemaakte en de grondwettelijke oplossing uitwerkte, kijkt in een persoonlijk getuigenis terug op de gebeurtenissen.

 

‘De ministers reageerden enthousiast: “Dat is het! Dat is het!” Ik antwoordde: “;Ja maar, it’;s a joke!“‘; – André Alen over het moment waarop hij de ‘onmogelijkheid om te regeren’; als uitweg uit de crisis op tafel legde

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789401492454 Categorieën: , ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Boudewijn, de abortuswet en de mini-koningskwestie

Auteur

,

Uitgever

Aantal pagina's

288

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

31-05-2023

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Land zonder koning” te beoordelen