Land zonder koning

Boudewijn, de abortuswet en de mini-koningskwestie
Auteur: André Alen, Jan Velaers | Uitgever: Lannoo

29,99

In dit boek bieden staatsrechtspecialist Jan Velaers en gewezen voorzitter van het Grondwettelijk Hof André Alen een unieke blik achter de schermen van de mini-koningskwestie, een van de spannendste episodes in de recente Belgische politieke geschiedenis.

Op 30 maart 1990 stuurt koning Boudewijn een brief naar eerste minister Martens. Hij deelt hem daarin mee dat hij vanwege gewetensbezwaren de wet omtrent de depenalisering van abortus niet kan ondertekenen en vraagt hem een oplossing te bedenken. De premier en de vicepremiers stellen enkele dagen later voor om de koning ‘in de onmogelijkheid om te regeren’ te verklaren, zodat de ministers in zijn plaats de wet kunnen bekrachtigen. En zo gebeurde het. Er ging een schokgolf door het land. Het was enkele dagen zonder koning.

Jan Velaers vertelt nu wat er zich tijdens die crisis van dag tot dag en van uur tot uur heeft afgespeeld. Hij plaatst de abortuswet en Boudewijns wroeging in hun context en belicht de opmerkelijke constitutionele oplossing die toen is bedacht.
Voor het minutieuze relaas maakt hij o.a. gebruik van twee nooit eerder gepubliceerde ooggetuigenverslagen, één van André Alen, de toenmalige secretaris van de ministerraad, en één van Herman Van Rompuy, de toenmalige CVP-voorzitter.

André Alen, die de politieke hoogspanning vanaf de eerste rij meemaakte en de grondwettelijke oplossing uitwerkte, kijkt in een persoonlijke getuigenis terug op de gebeurtenissen.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Beschikbaarheid: Uitverkocht Artikelnummer: 9789401492454 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Boudewijn, de abortuswet en de mini-koningskwestie

Auteur

,

Uitgever

Aantal pagina's

288

Leverbaar

Verwacht

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Datum verwacht

24-05-2023

Levertijd

Verwacht

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Land zonder koning” te beoordelen