Lachen om Levie

Komisch bedoeld antisemitisme (1830-1930)
Auteur: Ewoud Sanders | Uitgever: Uitgeverij Walburg Pers B.V.

14,99

Joodse en zwarte personages beschrijven op een manier die we nu etnisch stereotyperend of racistisch zouden noemen: broodschrijver Jan Schenkman was niet de eerste die dat deed. Wel bereikte hij er een groter publiek mee. In 1850 voorzag Schenkman Sinterklaas van een zwarte knecht. In 1854 introduceerde hij Levie Mozes Zadok, een joodse schoenpoetser die met een blackface op een kermis optreedt als ‘Bosjesman’. Binnen enkele maanden vlogen er ruim 50.000 Levie Zadok-drukwerkjes over de toonbank. Hoe is dat verkoopsucces te verklaren?

Ewoud Sanders (1958) is journalist en historicus. Wekelijks schrijft hij in de rubriek WoordHoek in NRC Handelsblad over de geschiedenis van woorden en uitdrukkingen. In 2017 promoveerde hij op een geruchtmakende studie naar jeugdverhalen over jodenbekering.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789462496262 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Komisch bedoeld antisemitisme (1830-1930)

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

112

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

27-10-2020

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

1 beoordeling voor Lachen om Levie

  1. Historiek

    “Ewoud Sanders schreef een mooi boekje dat fraai verlucht is met schetsen van veelal straatarme Joden, hun nering, bedoening & bejegening door hun omgeving. Die was vaak niet fraai. Ook meer boekhistorische onderwerpen komen aan bod zoals het vermeende plagiaat van Schenkman, de zware concurrentie tussen uitgeverijen en de receptie van de Zadok-verhalen.” – Joost Eskes

    Lees de hele bespreking op Historiek


Een beoordeling toevoegen