kruithof

Op zoek naar de waardes van de collectie Kruithof
Auteur: | Uitgever: BAI

9,00

10 000 dingen, dingen die andere mensen meestal niet bewaren, dat verzamelde de Belgische filosoof Jaap Kruithof (1929-2009). Intussen bekritiseerde hij de wegwerpcultuur. De helft van de Kruithofcollectie krijgt nu een nieuw leven dankzij het beeldend werk van kunstenaars Guy Rombouts en Benjamin Verdonck. Zij creëren in het MAS een nieuwe installatie met de objecten.
Na het overlijden van Jaap Kruithof nam het MAS de collectie in huis, met het plan om later de waarde ervan te onderzoeken. Dat gebeurde in 2018, in samenwerking met vele partners.

Het MAS besliste om de helft van de Kruithofcollectie aan de samenleving terug te geven, als grondstof voor de toekomst. Mensen of organisaties die geïnteresseerd zijn, krijgen een aantal voorwerpen om ze een nieuw leven te geven onder de voorwaarde dat alles hergebruikt moet worden. Deze upcycling leidt tot verrassende resultaten.

Het MAS bewaart de andere helft als museumcollectie met een bijzonder doel. Deze 5.000 dingen dienen om gedachten en gevoelens rond de waarde van dingen aan te wakkeren.
Daarom geeft het MAS ze in handen van kunstenaars. Benjamin Verdonck en Guy Rombouts zijn de eersten die met deze dingen nieuw werk maken. Voor hen spreekt uit de Collectie Kruithof “een grote tederheid … “

Bij deze expo verschijnt opnieuw het ‘Bewaren’ -essay van Jaap Kruithof, met een inleiding van Leen Beyers en uitleidingen van de Franse antropoloog Octave Debary en de kunstenaars Benjamin Verdonck en Guy Rombouts.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789085868071 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Op zoek naar de waardes van de collectie Kruithof

Uitgever

Aantal pagina's

48

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

24-08-2020

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “kruithof” te beoordelen