Kruiden, kokkels en kippen

Wetenschap als ontdekkingsreis
Auteur: Louise O. Fresco | Uitgever: Prometheus

49,90

Slechts zelden komen wetenschappelijke ontdekkingen tot stand door een eenmalige geniale ingeving. Veel vaker gaat het om hard werk, gelukte en mislukte experimenten, dwaalsporen en toeval. In Kruiden, kokkels en kippen geeft Louise O. Fresco twee schitterende voorbeelden. Georg Rumphius was een Duitse amateurbioloog in dienst van de VOC die ondanks een aardbeving, blindheid, een grote brand én het zinken van het schip met de exemplaren van zijn Kruidboek postuum toch wereldberoemd werd. De arts Christiaan Eijkman ontdekte twee eeuwen later bij toeval het bestaan van gebreksziektes en de rol van vitamines bij de gezondheid van kippen, waarvoor hij (en niet zijn naaste collega die de hypothese had geopperd) de Nobelprijs ontving.
Wetenschap is het verhaal van mensen getekend door doorzettingsvermogen en tegenslag, geduld en ongeduld, concurrentie, miskenning en erkenning – maar altijd weer vanuit het verlangen om de wereld te begrijpen. Via Rumphius en Eijkman brengt Louise Fresco een eerbetoon aan alle onderzoekers van vroeger en nu.

Louise O. Fresco (1952) is schrijver, wetenschapper en columnist voor NRC. Haar recentste boeken zijn de historische roman De plantenjager uit Leningrad en Ons voedsel.

Over Hamburgers in het paradijs:

‘Fresco geeft ons hoop.’
Elsevier

‘Een encyclopedische analyse van de hedendaagse voedselproblematiek die tot nadenken stemt.’
The Wall Street Journal

‘Fresco pakt gevoelige kwesties één voor één aan, met respect voor de emoties, maar ook met nuance.’
Trouw

Over De plantenjager uit Leningrad:

‘Dit boek is overduidelijk een hartstochtelijk pleidooi voor zorgvuldige wetenschap, voor internationale wetenschap ook, en tegen het gevaar van politici die zich inlaten met feitenvrije charlatans.’
Christiaan Weijts, De Groene Amsterdammer

‘Ze weet Vavilovs gedrevenheid, nieuwsgierigheid en doorzettingsvermogen uitstekend tot leven te brengen, nauwgezet en met emotionele diepgang.’
De Standaard *****

Over Ons voedsel:

‘Associatief, aanstekelijk en verweven met persoonlijke voorvallen.’
Trouw

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789044653762 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Wetenschap als ontdekkingsreis

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

64

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

28-09-2023

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Kruiden, kokkels en kippen” te beoordelen