Kroniek van de luchtoorlog boven de Alblasserwaard en Eiland van Dordrecht Deel III

Auteur: Pieter van Wijngaarden | Uitgever: Pieter van Wijngaarden

54,95

DEEL III

Over de luchtoorlog 1940-1945 boven de Alblasserwaard en het Eiland van Dordrecht is tot op heden, op het gebied van historiografie, nauwelijks iets gepubliceerd. Deze kroniek van de luchtoorlog in het zuidelijk deel van het Groene Hart en de Dordtse polders, beschrijft dan ook een uniek stuk geschiedenis over de luchtstrijd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Op 10 mei 1940 barst de oorlog in alle hevigheid los tijdens de luchtlandingen op en rondom het Eiland van Dordrecht. Later gevolgd door de bombardementen op Alblasserdam, Bleskensgraaf en andere kleinere gemeenten.

De basis voor deze historische boeken over de luchtoorlog, wordt gelegd door de rapporten, dagboeken, logboeken en journaals van de verschillende gemeenten in de regio. Maar verder ook uit verslagen en proces-verbalen van de politie, brandweer, verzet en Luchtbeschermingsdienst, en vooral niet te vergeten uit verslagen van getuigen. Al met al is er zo een compleet mogelijk historisch document ontstaan, waarin ook de slachtoffers worden genoemd. Ook de Duitse gesneuvelden, maar dit uit het oogpunt van de geschiedschrijving.

In deze kroniek beleven we gedetailleerd de oorlogsdagen en nachten, van minuut op minuut. Crashes noodlandingen, luchtgevechten, parachutisten, bommen en droppings komen hierin aan de orde. We volgen de vliegtuigen die overkwamen, soms met duizend tegelijk. Maar ook welke vliegtuigen er geraakt werden door nachtjagers, of afweergeschut, en waar ze neerkwamen.

De boeken uit deze serie vormen een interpretatie van vijf jaren oorlog en er staan veel onbekende feiten in. Veel van het ‘onbekende’ heeft de auteur boven water weten te krijgen, door urenlang spitwerk in archieven en dossiers.

Alles wat zich mechanisch door de lucht bewoog gedurende de oorlogsjaren, wordt besproken, zoals: vliegtuigen, ballonnen, parachutes en al datgene wat hierdoor uitgeworpen werd, zoals bijvoorbeeld wapens en pamfletten. De bezetter was bang voor geallieerde luchtlandingen. Om deze te voorkomen werden polders en waarden onder water gezet. Het polderlandschap veranderde hierdoor van een groene weide, in een natuurlijke vijand. Veel aandacht ook voor het verzet. Dit kwam pas echt goed tot stand vanaf eind 1944 met de berichtgevingen van de Groep Albrecht. In de boeken wordt hier uitvoerig bij stilgestaan.

Sommige verslagen zijn voorzien van de originele Engelse teksten. De boeken zijn rijk geïllustreerd met foto’s, tekeningen en geheime documenten van de verschillende verzetsgroepen.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789464436112 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

02-10-2022

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Ongeveer 5-7 werkdagen

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Kroniek van de luchtoorlog boven de Alblasserwaard en Eiland van Dordrecht Deel III” te beoordelen