Krijgsgeweld en kolonie

Opkomst en ondergang van Nederland als koloniale mogendheid, 1816?2010
Auteur: Anita van Dissel, Mark Loderichs, Petra Groen, Rémy Limpach, Thijs Brocades Zaalberg | Uitgever: Boom Uitgevers Amsterdam

45,00

Voor het eerst worden de militaire ontwikkelingen in Nederlands-Indië en het Caribisch gebied in één overzichtswerk geanalyseerd en van een historische context voorzien.

Koloniale geschiedenis is militaire geschiedenis. Dat is de stelling die wordt uitgewerkt in Krijgsgeweld en kolonie. Met militair geweld vestigde Nederland zijn gezag over de uitgestrekte Indonesische archipel en consolideerde het zijn heerschappij over Suriname en de Antillen in de negentiende eeuw. In de twintigste eeuw ging het Aziatische deel van dit kolossale rijk ten onder in een bloedige koloniale oorlog.

Hoe verliepen de verovering en de teloorgang van de koloniën in tactisch en militair-strategisch opzicht? In themahoofdstukken wordt ingezoomd op de organisatie, samenstelling en bewapening van het koloniale leger en de marine, het koloniale vijandbeeld en de traditie van extreem geweld binnen de koloniale context.

Nooit eerder zijn de talrijke expedities en oorlogen van het koloniale leger zo grondig onderzocht en met elkaar vergeleken. Het boek bevat tientallen kaarten en is rijk geïllustreerd.

Petra Groen is senior onderzoeker aan het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. Zij was daarnaast jarenlang hoogleraar Militaire geschiedenis aan de Universiteit Leiden.
Anita van Dissel is universitair hoofddocent Maritieme geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Zij was eerder verbonden aan het Instituut voor Maritieme Historie en het Nederlands Instituut voor Militaire Historie.
Mark Loderichs is koloniaal en militair historicus en zelfstandig onderzoeker. Hij werkte eerder voor het Nationaal Archief en Museum Bronbeek.
Rémy Limpach is als senior onderzoeker verbonden aan het Nederlands Instituut voor Militaire Historie.
Thijs Brocades Zaalberg is als universitair hoofddocent Inlichtingen en veiligheid verbonden aan de Nederlandse Defensie Academie. Tevens werkt hij als universitair docent Militaire geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Daarvoor was hij verbonden aan het Nederlands Instituut voor Militaire Historie.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789024438952 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Opkomst en ondergang van Nederland als koloniale mogendheid, 1816?2010

Auteur

, , , ,

Uitgever

Aantal pagina's

500

Leverbaar

Verwacht

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Datum verwacht

02-06-2021

Levertijd

Verwacht

Druk

1

Beoordelingen

Heeft u dit boek gelezen?


Recenseer “Krijgsgeweld en kolonie” als eerste: