Kommer en kwel in Rotterdam

Moord, doodslag en andere misdrijven 1904 - 1940
Auteur: Frank van Riet | Uitgever: Donker B.V., Uitgeversmaatschappij Ad.

15,50

Vanaf het begin van de vorige eeuw legde de fotografische dienst van het Rotterdamse politiekorps alle kommer en kwel vast op de gevoelige plaat. Als er sprake was van een misdrijf, dan ging de politiefotograaf naar de betreffende locatie en maakte de noodzakelijke kiekjes. De ene keer stond hij in een rovershol of in een pand waar een moord gepleegd was, terwijl hij in een ander geval naar een inbraak moest, waarbij een opengebroken kluis was aangetroffen. Ook fotografeerde hij vals geld, inbrekerswerktuig met bijbehorende sporen, of een vermeende wapensmokkel.

De glasnegatieven gingen, nadat de zaak met of zonder succes was afgerond, naar het archief, maar werden later na één of meerdere opschoningsacties vernietigd. Hiermee ging een stukje stadsgeschiedenis en haar crimineel verleden verloren. Wat overbleef waren boeken met in het algemeen nooit eerder gepubliceerde afdrukken.

Gelukkig overleefden deze boeken de archiefvernietigingen wel en kwamen na enkele verhuizingen weer boven water. De gebeurtenissen achter de foto’s konden met behulp van krantenartikelen gereconstrueerd worden. Door de tekst samen met de unieke foto’s in dit boek op te nemen, wordt een vaak onbekend deel van de Rotterdamse criminaliteitsgeschiedenis in de eerste helft van de vorige eeuw belicht. Tevens worden flarden van het voor altijd verdwenen stadsbeeld zichtbaar.

Frank van Riet is historicus. Hij promoveerde in 2008 in Amsterdam op de rol van het Rotterdamse politiekorps tijdens de bezetting.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789061007197 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Moord, doodslag en andere misdrijven 1904 – 1940

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

176

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

13-09-2016

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Kommer en kwel in Rotterdam” te beoordelen