Koloniale oorlog 1945-1949

Van Indië naar Indonesië
Auteur: Erik Somers, Louis Zweers, Rene Kok | Uitgever: Hollands Diep

29,99

De rauwe werkelijkheid van deze dramatische periode uit de Nederlandse geschiedenis in foto’s

Tussen 1945 en 1949 voerde Nederland oorlog tegen de onafhankelijke Indonesische republiek. Recent onderzoek toont aan dat Nederlandse militairen – meer dan 150.000 man sterk – zich te buiten gingen aan structureel excessief geweld tegen Indonesische burgers en revolutionaire strijders, gedoogd én verhuld door de militaire leiding en de Haagse politiek.

Het beeld van de militaire aanwezigheid in ‘ons Indië’ werd lange tijd bepaald door geruststellende plaatjes in kranten en tijdschriften van ‘jongens overzee’, verwelkomd door de lokale bevolking die bevrijd moest worden van de terreur van een kleine groep opstandelingen onder leiding van Soekarno. Bewust werd een gekleurd en misleidend beeld gegeven. De veelal onbekende en aangrijpende foto’s in dit boek van vluchtende burgers, intimiderende ondervragingen, Indonesische krijgsgevangenen, gesneuvelde en geëxecuteerde strijders en afgebrande kampongs, die destijds gecensureerd werden, tonen de rauwe werkelijkheid.

Onderzoek in archieven in Nederland en Indonesië en bestudering van particuliere verzamelingen en privéalbums van soldaten leverden een selectie foto’s op die een ongefilterde kijk op deze dramatische episode geeft met ‘gewenste’ en ‘ongewenste’ beelden.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789048867202 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Van Indië naar Indonesië

Auteur

, ,

Uitgever

Aantal pagina's

256

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

28-10-2022

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Koloniale oorlog 1945-1949” te beoordelen