Koffer uit Riga

Auteur: Jo Häcker, Pieter van Kesteren | Uitgever: W.F. Hacker Uitgeverij

14,95

De laatste exemplaren nu in prijs verlaagd!

Nadat Jo Häcker met zijn echtgenote Carla in 2012 vanuit het westen des lands rustiger vaarwater vond in het Gelderse ‘s-Heerenberg, dook daaruit een ruim dertig jaar eerder door zijn vader Fritz nagelaten koffer op. Onder de met een groot roestig slot afgesloten deksel, voorzien van de ingebrande initialen FH, bevonden zich tal van documenten die Jo dieper inzicht gaven in zijn achtergrond. Een historie die meerdere gene­raties van een Baltisch-Duits drukkers- en uitgeversgeslacht bestrijkt. In een reis door het verleden beschrijft schrijver/journalist Pieter van Kesteren, daarin bijgestaan door Jo Häcker, de voorgeschiedenis en het ontstaan van het familiebedrijf W.F. Häcker dat in 1804 in het Letse Riga werd opgericht door zijn uit Duitsland afkomstige betovergrootvader Wilhelm Ferdinand en nadien tot grote bloei kwam. Een succesverhaal dat eindigt in 1938, wanneer Adolf Hitler etnische Duitsers buiten de toenmalige Rijksgrenzen sommeert zich volgens het credo ‘Heim ins Reich’ in Duitsland te vestigen. Fritz Häcker, de vierde generatie van het drukkers- en uitgeversgeslacht, verhuist met zijn vrouw Ellen, als dochter van de Nederlandse houthandelaar Willem Westen berg ter wereld gekomen in Estland, naar Leipzig. Intussen had hij in het Poolse Posen de uitgeverij W.F. Häcker opnieuw opgericht. Maar van zijn droom om die na afloop van de oorlog voort te zetten in zijn geboortestad Riga kwam niets terecht …
Niettemin kan anno 2019 worden vastgesteld dat W.F. Häcker waarschijnlijk een van de oudste, – 215 jaar achtereen -, door dezelfde familie geleide grafische onderneming in Europa is.
Uit de door Fritz Häcker nagelaten Letse legerkoffer is een schat aan gegevens tevoorschijn gekomen, die samen met nadere research en persoonlijke herinneringen van Jo Häcker de bron vormt voor een kroniek van een na de Tweede Wereldoorlog naar Nederland gevluchte Baltisch-Duitse drukkers- en uitgeversfamilie, verteld tegen de achtergrond van 350 jaar Europese geschiedenis.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789061290001 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

,

Uitgever

Aantal pagina's

368

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

25-03-2019

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Koffer uit Riga” te beoordelen