Knol’s koek
€39,90
Groninger koek hoort bij de Groninger identiteit. De eigen bereidingswijze met warm gronddeeg waarin een deel oude koek is verwerkt, maken het met de robuuste uitstraling tot een lekkernij. Helaas is de ontwikkeling van Groninger koek maar zelden onderwerp van studie geweest. Dit boek brengt daar verandering in.
Als bakkersknecht Egge Knol in 1923 wil trouwen, kan hij van een bakkerspatroon geld lenen om zelf een bakkerszaak te beginnen. Hij koopt een zaak aan het Zuiderdiep in Groningen en wordt daarmee een van de vele bakkers in de stad. In de loop van de jaren vijftig specialiseert hij zich steeds meer in Groninger koek. In 1958 kocht hij een voormalige wasserij aan het Hoendiep in dezelfde stad. In dit markante pand zit nog steeds de bakkerij en de eigen winkel. Nu is kleinzoon Edwin Knol de derde generatie koekbakker. De zaak is inmiddels hofleverancier.
Kleinzoon Egge Knol (neef van de huidige eigenaar Edwin) beschrijft het verhaal van dit familiebedrijf en geeft daarbij ook een kort overzicht van andere bekende Groninger koekbakkerijen. Naast vele bijzondere historische verhalen en prachtig illustratiemateriaal, bevat het boek ook een actuele serie foto’s, gemaakt door fotograaf Gea Schenk, die het ambachtelijk bereiden van de koek mooi in beeld brengt.
Egge Knol was conservator archeologie en geschiedenis bij het Groninger Museum en zo betrokken bij tentoonstellingen en publicaties. Daarmee legde hij vele aspecten van het Groninger erfgoed vast. Dit boek is daarop geen uitzondering.
- Extra informatie
- Beoordelingen (0)
Extra informatie
Subtitel | Sinds 1923 |
---|---|
Auteur | |
Uitgever | |
Aantal pagina's | 220 |
Leverbaar | Verwacht |
Taal | Nederlands |
Productvorm | Harde kaft |
Datum verwacht | 11-03-2025 |
Levertijd | Verwacht |
Druk | 1 |
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.