Kijk mij!

Geborduurde boekbanden 1585-1670
Auteur: Marike van Roon | Uitgever: Sterck & De Vreese

35,00

Boeken kan je niet alleen lezen, je kan er ook mee pronken. De schitterendste boekbanden zijn de geborduurde, gemaakt van zijde, goud, zilver en parels afkomstig uit de hele wereld. Pure luxe, maar ook stille getuigen van een maatschappij in beweging. 

Meer dan dertig geborduurde boekbanden uit de periode 1585-1670 hebben de tand des tijds doorstaan. Ze liggen zorgvuldig opgeslagen in musea en bibliotheken in de hele wereld. Dit was dé bloeiperiode van de borduurkunst, maar er is bijzonder weinig werk bewaard gebleven. Textiel versleet, goud en parels werden hergebruikt. Samen met de vele portretten van mannen en vrouwen in rijkelijke kleding met fijn geborduurde lijfjes en handschoenen vertellen zij een uitzonderlijk verhaal. De eigenaars van deze pronkstukjes, veelal kerkboeken, lijken te zeggen: ‘Kijk mij! Ik ben rijk, ik verkeer in de beste kringen, maar ik ben ook een goed christen.’

Marike van Roon is sinds 2022 zelfstandig kunsthistoricus, gespecialiseerd in textielgeschiedenis. Als hoofdconservator bij het Allard Pierson, de erfgoedinstelling van de Universiteit van Amsterdam, ontdekte zij de betekenis van de geborduurde boekband. Een jarenlange speurtocht bracht ruim dertig exemplaren aan het licht, verspreid over verzamelingen in de hele wereld.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789464710571 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Geborduurde boekbanden 1585-1670

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

216

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

27-09-2023

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Kijk mij!” te beoordelen