Kapitalisme

Kapitalisme

Over de dominantie van Kapitaal en de Lange Uitzondering
Auteur: Theo van de Klundert | Uitgever: Eburon
Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

19,95

Sinds de opkomst van het het neoliberalisme in de jaren ’80 zijn de inkomensverschillen groter en is de tegenstelling tussen kapitaal en arbeid weer scherper. Kortom: ook in de eenentwintigste eeuw bepaalt het kapitalisme de inrichting van onze maatschappij. Eigenaren van kapitaal staan tegenover de mensen die arbeid leveren, en zijn in een voortdurende strijd gewikkeld over het aandeel in de opbrengsten uit werk. Het is daarom belangrijk het kapitalistische stelsel te bestuderen om de werkelijkheid waarin we leven te kunnen begrijpen.
Theo van de Klundert analyseert in dit boek twee eeuwen kapitalisme waarin de machtsverhouding in de maatschappij in het voordeel van de eigenaren van kapitaal uitvalt en het kapitaal domineert. Er waren echter periodes in de recente geschiedenis waarin de machtsverhoudingen meer in evenwicht waren en waarin arbeiders meer invloed hadden op de inrichting van ons economische stelsel. Deze periode, tussen 1935 en 1973, wordt de Lange Uitzondering genoemd. Wat gebeurde er toen en waarom waren kapitaal en arbeid hier meer in harmonie?
Theo van de Klundert (1936) is econoom. Hij was hoogleraar Algemene Economie aan de Universiteit van Tilburg. Hij is de auteur van meerdere boeken over aspecten van de economie als groei, macht en democratie, waaronder “Vormen van Kapitalisme: Markten, Instituties, Macht” (2005) en “Capitalism and Democracy: a Fragile Alliance” (2013).

Biblion
Recensie door M.H. Langelaan

Normaliter hebben kapitaaleigenaren de macht, maar tussen 1935 en 1973 oefenden arbeiders een grote invloed uit op de inrichting van het kapitalistisch stelsel. Wat gebeurde er tijdens deze zogenaamde Lange Uitzondering?
Waarom waren kapitaal en arbeid toen meer in harmonie? Deze vragen krijgen een antwoord aan de hand van een beschrijving van de erfenis van Marx, de relatieve arbeidsschaarste en het voor- en naoorlogse kapitalisme. Compact, wetenschappelijk verantwoord boek.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789463012607 Categorie:
Historiek verkoopt (nog) geen e-books. Dit boek toch als e-book bestellen? Kijk dan bij Bol

Extra informatie

Subtitel

Over de dominantie van Kapitaal en de Lange Uitzondering

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

154

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

24-12-2019

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Kapitalisme” te beoordelen